Meny

Tidligere helseminister lobbyist for legemiddelfirma

Tidligere forsvars- og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm Erichsen jobber blant annet som lobbyist på Stortinget. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen jobber som lobbyist på Stortinget for et utenlandsk legemiddelfirma. Helt uproblematisk, mener hun selv.

– Det kan ikke være slik at det er et yrkesforbud for oss som er tidligere politikere. Det som er viktig, er at en tar vare på egen integritet, og det gjør jeg, sier Strøm-Erichsen til Dagsavisen.

Strøm-Erichsen var helse- og omsorgsminister for den rødgrønne regjeringen fra 2009 til 2012 og avsluttet tiden i den rødgrønne regjeringen som forsvarsminister, en post hun også hadde fra 2005 til 2009. I fjor sommer ble hun rådgiver og partner i det nordiske rådgivningsselskapet Rud Pedersen.

– Det er flere år siden jeg var helseminister. Jeg jobber heller ikke mye med helsesaker, men litt. Det er viktig å forstå at jeg jobber for utenlandske selskaper som ikke kjenner det norske systemet, og trenger informasjon om norsk samfunnsliv og hvordan man går fram overfor norske myndigheter, sier Strøm-Erichsen.

17. desember i fjor møtte hun Høyres stortingsrepresentant Sveinung Stensland på Stortinget for å drive lobbyvirksomhet for et svensk legemiddelfirma. Stensland sitter i helse- og omsorgskomiteen og ble i 2012 utnevnt som styremedlem i Helse vest av nettopp Strøm-Erichsen.

Stortinget ba samme år regjeringen legge fram en ny legemiddelmelding, som kommer til Stortinget i løpet av våren. Meldingen handler om riktigere legemiddelbruk og hvordan man kan begynne å bruke medisiner raskere. Ifølge Stensland ba legemiddelfirmaet Strøm-Erichsen møte ham i lys av prioriteringsdebatten.

Stensland sier han ikke kjenner Strøm-Erichsen spesielt godt og at det nærmest kom som et sjokk da han ble utnevnt som styremedlem i Helse vest i 2012. Strøm-Erichsen understreker at valget av representanter skjer etter forslag som ble forelagt henne.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus