Meny

Ap: – Krekar illustrerer brudd på Frps valgløfter

Mulla Krekar. (Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets Hadia Tajik mener den planlagte løslatelsen av mulla Krekar viser at Fremskrittspartiet ikke klarer å innfri sine valgløfter. Også KrF mener presset er på Frp.

– Når mulla Krekar blir gående fritt i Norge samtidig som landet har en justisminister fra Frp, setter det Frps justispolitikk i et mer realistisk lys enn noen gang tidligere, sier Tajik, som er Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson, til NRK.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide mener saken legger ekstra press på Frp.

– Det er ingen tvil om at Fremskrittspartiet har lovet velgerne at de skulle ordne opp i dette hvis de kom i maktposisjon. Det er også min forventning, sier han til kanalen.

– Jobber med løsninger

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sier man har jobbet med mulige løsninger i Krekar-saken på både kort og lang sikt, men vil ikke gå inn på detaljene.

– Vi har jobbet med denne saken i lengre tid, vi har jo visst om løslatelsen. Men jeg ønsker ikke å si noe om hvor nær vi er en konklusjon, sier Kallmyr til NTB. Han vil heller ikke si om det iverksettes noen spesielle tiltak rundt 58-åringen når han løslates.

Bakgrunn: Snart blir Krekar løslatt - Sandberg (FrP) lover Norge-exit

Ingen forvaring

I opposisjon ivret Fremskrittspartiet for at mulla Krekar burde settes i forvaring i påvente av utsendelse fra landet, men justisminister Anders Anundsen (Frp) sier til NRK at det ikke er mulig.

– Regjeringen har vurdert en rekke tiltak, men vi må forholde oss til menneskerettighetene. Det er ikke noe hjemmel i dagens lovverk for å sette Krekar i forvaring, sier Anundsen.

Les også: – Mulla Krekar er en politisk fange i Norge

– Vurderer å forlate Norge

Krekar har tidligere sagt at han ønsker å forlate Norge, men det er altså foreløpig ikke klart når det eventuelt vil skje.

Ifølge Aftenposten uttalte Krekars bror Khalid Ranjdar til det Krekar-vennlige nettstedet Dorbeen like før jul at mullaen vurderer å returnere til Kurdistan dersom han ikke blir tiltalt der.

Flere kurdiske medier har de siste ukene omtalt forhandlingene mellom de kurdiske myndighetene og Ranjdar. Krekars bror har ifølge opplysningene gjennomført flere møter med Kurdistans demokratiske parti (KDP), det største partiet i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

Les også: Brende drøfter Kreakr-saken med Irak

Kan ikke bekrefte

Opplysningene kan ikke bekreftes av mulla Krekars advokat Brynjar Meling.

– Dette er ikke noe jeg har kjennskap til. Jeg er jevnlig i kontakt med familien og regner med at de vil orientere meg om dette hvis de mener at dette er noe jeg har noe med, sier Meling.

Mulla Krekar løslates fra Kongsvinger fengsel 25. januar etter å ha sonet ferdig sin dom. Han ble i desember 2012 dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.

Krekar ble imidlertid frikjent for oppfordring til terror, tiltalens alvorligste punkt.orientere meg om dette hvis de mener at dette er noe jeg har noe med, sier Meling.

Les også: Mulla Krekar kaster seg inn i valgkampen

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus