Meny

2014 var et av de varmeste årene siden 1900

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2014 var temperaturen i Norge 2,23 grader over normalen. Det kom fram da Meteorologisk institutt mandag gjorde opp status for klimaet i Norge i fjor.

Den forrige rekorden fra 2011 ble slått med 0,4 grader.

– Det er helt ekstremt. Det er sjeldent vi ser så store sprang. 2014 har vært et veldig spesielt år, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

I tillegg til at den gjennomsnittlige temperaturen steg i 2014, kom det også ekstreme nedbørsmengder. Den 26. juli i fjor falt det over 44 millimeter nedbør i Oslo på bare én time, og på Vestlandet nærmest flommet det over da det kom over 300 millimeter nedbør på tre dager. Vannmassene vasket bort hus og gater. Hygen vil ikke legge skylden på global oppvarming alene.

– Dette er en enkelthendelse, og vi kan ikke si at det bare skyldes klimaendringer. Det er en kombinasjon av naturlig varmt vær i tillegg til at det generelt har blitt varmere. Men det varme og våte været i 2014 legger seg rett inn i mønsteret for hva vi forventer i fremtiden, sier klimaforskeren.

Det er ikke bare Norge og nordlige deler av Europa som hadde høye temperaturer i 2014. Også verden som helhet har opplevd et varmt år, men om 2014 blir tidenes varmeste på global basis, eller om året havner på en andre- eller tredjeplass, vil bli klart i løpet av de neste ukene.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus