Meny

Carl Bildt: – En farligere verden

Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt (M) advarer i en kronikk mandag om at tiden for den svenske nøytralitetspolitikken kan være over. Foto: Sören Andersson / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere svenske utenriksministeren Carl Bildt (Moderaterna) advarer om at tiden for nøytralitet er over.

«Året som gikk viser med all tydelighet at vi har kommet til en farligere verden. De må vi alle fullt ut og i hele vår politikk være beredt til å ta konsekvensen av», skriver Bildt i en kronikk i den svenske avisa Dagens Industri.

I kronikken går han særlig inn på fire hendelser fra fjoråret:

  • 27. februar overtok russiske spesialstyrker parlamentet på Krim. Senere annekterte Russland den ukrainske halvøya. «Bare noen måneder senere ble det innledet ny væpnet aggresjon mot Ukraina».
  • 29. juni erklærte terrorgruppa ISIL i Syria og Irak at den streber etter et «nytt kalifat» i Midtøsten. Flere tusen frivillige fra en rekke land har sluttet seg til gruppen.
  • 14. november erklærte det svenske forsvaret at man hadde påvist en avansert undersjøisk operasjon fra en fremmed makt i skjærgården utenfor Stockholm.
  • 19. desember uttalte USA at landet var sikre på at regimet i Nord-Korea sto bak det avanserte dataangrepet mot film- og underholdningsselskapet Sony.

Alt dette illustrerer på forskjellig vis en mer utfordrende virkelighet for svensk utenriks- og sikkerhetspolitikk de kommende årene, skriver den tidligere utenriksministeren.

Må ta hensyn til Russland

Bildt trekker frem at Sverige tradisjonelt har brukt å se til FN for svar, men mener de nye sikkerhetspolitiske utfordringene og «russisk revisjonisme» krever andre løsninger.

«Det europeiske samarbeidet er i denne sammenhengen viktigere. Veien mot en effektiv felles europeiske utenriks- og sikkerhetspolitikk kan fremstå haltende og usikker, men det finnes ingen bedre alternativer», skriver Bildt, som advarer om at den nye russiske linjen ikke vil forsvinne med det første.

«Om [den russiske linjen] har større fremskritt [i Ukraina] må vi innse at den kan søke seg videre, med enda større utfordringer også for vår del av Europa», skriver Bildt, som maner til en tydeligere EU-politikk overfor Russland. En slik politikk bør være en avgjørende oppgave når EU i år definerer sin sikkerhetsstrategi, og her bør Sverige være pådrivere i Russlandsspørsmålet, mener han.

«Tiden da vi kunne håpe på nøytralitet er over for godt», skriver Bildt.

Les også: NATO: Vi truer ikke Russland

Frykter tredveårskrig i Midtøsten

Han advarer også om at Midtøsten kan komme til å oppleve noe som tilsvarer Tredveårskrigen i Europa: «det dreier seg om en region som for en stor del mangler regimer med ekte legitimitet, og dessuten fremviser manglende evne til å møte raskt voksende økonomiske og sosiale utfordringer».

Tredveårskrigen var en serie kriger i Sentral-Europa i perioden 1618-1648. Det er en av de mest dødbringende konfliktene i europeisk historie, og en av de lengste.

Les også: Frykter IS kan ekspandere i Midtøsten

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus