Meny

Skip kan ha funnet halepartiet etter AirAsia-flyet

Dykkere gjør seg klar til å gjenoppta letingen etter det savnede AirAsia-flyet. (Foto: Beawiharta / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skipssjefen på en indonesisk patruljebåt sier at haleseksjonen etter det savnede AirAsia-flyet kan være funnet. De svarte boksene er montert bak i flyet.

Fakta om ulykken med AirAsia-flyet:

* Det malaysiske flyselskapet AirAsias rute 8501 fra Surabaya i Indonesia til Singapore forsvant fra radarskjermene 42 minutter etter avgang søndag 28. desember. Flyet, som var av typen Airbus 320-200, hadde 162 mennesker om bord.

* 30. desember ble deler av det savnede flyet funnet utenfor Borneo, og de første likene ble hentet opp fra sjøen.

* Letingen etter vrakdeler og omkomne pågår fortsatt. Minst 34 døde er hittil funnet i området.

* Leteaksjonen har vært vanskeliggjort av dårlig vær i leteområdet i Javasjøen.

* Dårlig vær og ising i motoren kan ifølge indonesiske myndigheter ha vært årsak til ulykken.

* Ifølge det indonesiske transportdepartementet skal AirAsia ikke ha hatt tillatelse til å trafikkere strekningen på søndager.

Dykkere fra den indonesiske marinen benyttet seg av stillere sjø mandag til å gjenoppta letingen etter vraket av det savnede AirAsia-flyet i Javasjøen. Fortsatt er det ikke fanget opp signaler fra de svarte boksene.

– Vi har funnet det som med stor sannsynlighet er halen til flyet, sier skipssjef Yayan Sofyan på den indonesiske patruljebåten.

De svarte boksene, altså flyets ferdskriver og taleregistrator, er montert i halepartiet på flyet. Det er også tidligere meldt at deler av halen kan være funnet, men det er ikke bekreftet.

Funnet mandag er heller ikke bekreftet av de indonesiske redningsmyndighetene, som koordinerer søket.

Leter fortsatt

Fly og skip som leter etter omkomne og vrakrester, utvidet søkeområdet ettersom havstrømmer kan ha ført lik og rester av Airbus A320-maskinen lenger bort i de åtte dagene som er gått siden flyet forsvant med 162 mennesker om bord.

Indonesias meteorologiske institutt sier at tropiske stormer kan vært en medvirkende årsak til at flyet styrtet. De samme stormene har stadig lagt hindringer i veien for letingen.

– Havet har ikke vært vennlig innstilt, men de svarte boksene har en levetid på 30 dager. De vil finne dem, særlig i dette grunne farvannet, sier luftfartsforsker Peter Marosszek ved University of New South Wales i Sydney.

Han sier det utelukkende er været som har hindret at de svarte boksene er funnet.

Les også: AirAsia-flyet hadde ikke tillatelse til å fly ruten

34 døde funnet

Flere enn 34 døde er hittil funnet i området der flyet ble borte mens det var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore 28. desember.

Hovedfokuset for letingen er et område rundt 90 nautiske mil fra kysten av Borneo, der fem større gjenstander som kan være fra flyet, er lokalisert i grunt vann av skip som bruker sonar. Den største gjenstanden er 18 meter lang.

– Forhåpentlig er været bra i dag slik at undersjøiske instrumenter kan brukes og dykkerne kan gå ned til bunnen, sier den ansvarlige for leteoperasjonen, S.B. Supriyadi.

Les også: Tror AirAsia-flyet fikk is i motoren

Framgang

Han sier at sikten var svært dårlig for dykkerne søndag, men det ble likevel gjort noe framgang. Blant annet ble ytterligere fire omkomne hentet opp, og en femte større gjenstander ble oppdaget.

Funnene ble gjort etter at Indonesias meteorologiske institutt sa at ising i motorene kan være en sannsynlig årsak til ulykken. Den teorien er imidlertid blitt avvist som usannsynlig av flere flyeksperter andre steder i verden.

Letemannskapene har prioritert å finne de svarte boksene og levningene etter ofrene. 155 av dem er indonesiere, og i tillegg var det tre sørkoreanere, en fra Singapore, en malaysier, en brite og en franskmann på flyet.

– Ikke skyld på far

Datteren til flygeren kaptein Iriyanto, Angela Anggi Ranastianis, kom søndag med en appell på TV om ikke å skylde på faren hennes for ulykken.

– Han er bare et offer og er ikke funnet ennå. Vår familie sørger, sa hun.

– Som hans datter kan jeg ikke akseptere at han får skylden. Ingen flyger ønsker å skade sine passasjerer, sa hun videre.

I sin siste samtale med flygelederne ba Iriyanto om tillatelse til å endre kurs for å unngå et farlig stormsystem. Deretter ble kontakten borte, rundt 40 minutter etter at flyet tok av fra Surabaya.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus