Meny

Overvåkingsutstyr slått av etter avsløring

Signalene fra det som trolig har vært falske basestasjoner, var like før jul borte eller delvis borte. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få dager etter at Aftenposten i midten av desember avslørte det som høyst sannsynlig var signaler fra falske basestasjoner i Oslo, var de fleste signalene borte.

Aftenposten skrev om de falske basestasjonene første gang 13. desember. Ni dager senere utførte de to sikkerhetsselskapene Aeger Group og CEPIA Technologies nye målinger på oppdrag fra avisen med samme kontraetterretningsutstyr som ble brukt i de første målingene.

Aftenposten skriver nå at analyseresultatene, som var klare rett før nyttår, viser at de fleste signalene fra basestasjonene var borte og at noen dermed har slått av senderne.

Les også: Stortinget krever svar om overvåking

De nye målingene viser at det verken på Aker Brygge, Tjuvholmen, i Parkveien eller på Lysaker var tegn til mobilovervåkingsutstyr, mens signalene var delvis borte i Kvadraturen og utenfor Stortinget.

– Det er mest sannsynlig en reaksjon på publiseringen og enda et tegn på at det var aktive systemer der. Bildet som tegner seg, er helt klart: Aktive overvåkingssystemer har vært i bruk i Oslo. Det er helt usannsynlig at de fleste funnene kan skyldes noe annet, sier leder Kyrre Sletsjøe i CEPIA Technologies til avisen.

Les også: Eksperter: Kina og Russland kan stå bak overvåking

Men fortsatt fanges det altså opp signaler på to av stedene, men disse er lavere og mer fokusert enn signalene fra begynnelsen av desember.

– Det kan være fordi man føler man er på trygg grunn, at det er legale systemer eller at noen har en overenskomst med dem som håndhever. Signalstyrken kan også være skrudd ned for å være vanskeligere å oppdage, sier Sletsjøe.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus