Meny

Solberg vil vaksinere ungdom mot ekstremisme

Et nytt informasjonssenter om 22. juli-hendelsene skal opprettes i paviljongen til Høyblokka i regjeringskvartalet, opplyste statsminister Erna Solberg (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) søndag. Regjeringen vil også opprette et 22. juli-senter for forskning på høyreekstremisme. Foto: Ann Kristin Lindaas / KMD / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi må vaksinere de unge mot dem som vil splitte og fremme ekstreme og enkle løsninger, sier statsminister Erna Solberg (H).

Sammen med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) la hun søndag fram planene for et informasjonssenter om 22. juli-angrepet. Senteret skal åpne til sommeren, på fireårsdagen for hendelsene, og fortelle historien om angrepet både i regjeringskvartalet og på Utøya, så vel som gjenoppbyggingsarbeidet i Oslo sentrum.

– Dette er en viktig bit av vår historie og må formidles til kommende generasjoner, sa statsministeren på en pressekonferanse på plassen foran Høyblokka.

Mer forskning

I tillegg til informasjonssenteret vil regjeringen opprette et forskningssenter som særlig skal skaffe kunnskap om høyreekstremisme og hvordan man kan forebygge det, opplyste Solberg.

– Vi har ikke hatt så mye forskning på ekstremisme i Norge. Vi har hatt mye forskning på ekstremisme utenlands, særlig islamsk fundamentalisme, men ikke så mye på høyreekstremisme, medgir hun overfor NTB.

Norges forskningsråd vil få i oppdrag å utvikle planene om et 22. juli-senter videre.

Les også: Solberg vil at flere skal gjøre en forskjell

Forebygge

Statsministeren mener forskningen og formidlingen av kunnskapen må sees i sammenheng. Informasjonssenteret i regjeringskvartalet vil være en viktig del av det forebyggende arbeidet mot ekstremisme, påpeker hun. Målet er at det etter hvert kan ta imot skoleklasser og grupper.

Sammen med andre institusjoner som jobber med temaer som rasisme og holocaust, gir det et grunnlag for å diskutere ekstremisme, mener hun.

Men hun tror også folk fra hele landet og også turister vil ønske å ta turen innom.

– Når du reiser, er det viktig også å se de historisk vanskelige tingene, mener hun.

Det er i paviljongen til Høyblokka, ut mot Akersgata, at det nye informasjonssenteret skal ligge. Det åpner allerede på fireårsdagen for angrepet i sommer.

– Verdig og faktabasert

Pressen fikk bli med Solberg og Sanner en tur inn i lokalene søndag, men det er mye som gjenstår før det står klart. Senteret som nå bygges, må dessuten flyttes når Høyblokka bygges opp igjen. Men også i det ferdige regjeringskvartalet har regjeringen planer om at det skal være et informasjonssenter om terrorangrepet.

Sanner sier senteret ikke vil være ferdig utviklet fra dag én, men utvikles gradvis.

– Det skal være en verdig, enkel og faktabasert utstilling, en fortelling om de grusomme hendelsene her i regjeringskvartalet og på Utøya, sier han,

AUF og Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene skal være med på å utvikle senteret, men det er forskere fra Norges teknisk naturvitenskapelige universitet (NTNU) som skal lage selve utstillingen.

Fæle bilder

John Hestnes fra støttegruppa sier senteret også må vise bilder som noen kan oppfatte som fæle.

– Det skal være sterkt. Vi skal hele tiden minne oss selv på at hvis vi ikke passer på, kan det skje igjen, sier Hestnes til NTB.

Han mener det er symbolsk viktig at senteret blir liggende like ved der bomben gikk av, på andre siden av Høyblokka.

Ragnhild Kaski, generalsekretær i AUF, sier også gjerningsmannen Anders Behring Breiviks synspunkter har en plass i det som skal vises fram.

– Det er naturlig å ta tak i ekstremismen, men aller mest må vi ta tak i reaksjonene på den, sier hun.

Kaski mener temaer som demokrati, ytringsfrihet og samhold også skal formidles.

– Vi må også fortelle historien om alle de verdiene vi sto opp for den sommeren, sier hun.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus