Meny

Ap fram også på lokale målinger

Partiet Jonas Gahr Støre leder har framgang på meningsmålinger også lokalt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet kan overta makten i Oslo og i Bergen og beholde styringen i Trondheim – dersom de lokale meningsmålingene mot slutten av fjoråret holder seg i ni måneder.

Veksten som Arbeiderpartiet har opplevd på de nasjonale meningsmålingene gjennom høsten og vinteren kommer også til syne på lokale meningsmålinger.

Fremgangen er likevel mindre på kommunenivå enn det Ap opplever nasjonalt, viser en gjennomgang fra nettstedet Poll of polls.

Stort sprik

Et nasjonalt gjennomsnitt av 40 målinger i 40 kommuner gir en beregnet oppslutning for Ap på 36,2 prosent ved årsskiftet. Det er en framgang på 4,5 prosentpoeng fra kommunevalget i 2011.

Samtidig hadde Ap et gjennomsnitt på 41,4 prosent på de nasjonale meningsmålingene i desember.

Det betyr altså at Ap gjør det 5 prosentpoeng bedre i de nasjonale målingene enn når man regner et nasjonalt gjennomsnitt basert på de lokale målingene.

H faller, Frp ligger flatt

Til sammenligning går Høyre tilbake 4,9 prosentpoeng fra valget i 2011 til 23,1 prosent som nasjonalt nivå, basert på de siste lokale meningsmålingene.

Fremskrittspartiet har 11,5 prosent i snitt på de 40 siste lokalmålingene, mot 11,4 prosent ved kommunevalget i 2011.

Både for Høyre og Frp er snittet i de nasjonale målingene i desember temmelig nær det nasjonale nivået på de lokale målingene, henholdsvis 22,5 prosent og 11,3 prosent.

De Grønne på vippen

En rekke steder kan det ligge an til maktskifte, slik de politiske vindene blåser ved inngangen til 2015.

I den siste målingen i Oslo, referert i Aftenposten rett før jul, fikk Ap et løft på 5,5 prosentpoeng til 36,9 prosent, mens Høyre faller 7,3 prosentpoeng til 25,5 prosent.

De to siste meningsmålingene i hovedstaden viser ifølge Poll of polls at Miljøpartiet De Grønne (MDG) kan sikre flertall for en koalisjon med Ap, SV, Rødt og MDG. De Grønne har ennå ikke sagt hva de vil bruke en eventuell vippeposisjon til.

I tillegg viser bakgrunnstall at en svært stor mengde hjemmesittere kan påvirke utfallet dersom noen av dem mobiliseres til å stemme.

Fargerikt flertall

Også i Bergen ligger det an til et jevnt løp, ni måneder før kommunevalget.

Den siste målingen som BT brakte lille julaften gir Ap et løft på 5,1 prosentpoeng til 37,4 prosent. Høyre faller 2,1 til 31,4 prosent og Frp går tilbake 3,1 til 6,7 prosent.

Også her ligger MDG an til å havne på vippen, med et løft til 3,8 prosent og tre representanter i bystyret.

Et valg i tråd med målingen ville gitt flertall for en fargerik koalisjon med Ap, Senterpartiet, SV, Rødt og De Grønne, ifølge Poll of polls.

Variasjoner

I Trondheim er Ap-ordfører Rita Ottervik favoritt til å fortsette i fire nye år.

Men også her kan det bli jevnt. Bakgrunnstall indikerer at Høyre kaprer flere velgere fra Ap enn motsatt. Høyre, Frp og Venstre har dessuten et potensial ved at mange hjemmesittere sier at de vil stemme på dem – dersom de ender opp med å stemme.

Stavanger er et eksempel på at lokale saker gir andre utslag enn de nasjonale målingene. En lokal debatt om bompenger kan trolig være en forklaring på at Frp går fram 5,2 prosentpoeng fra kommunevalget i 2011 til 18,3 prosent i en måling InFact utførte for Arbeiderpartiet og som Stavanger Aftenblad publiserte rett før jul. Ap måles til 30,1 prosent (+1,3) og Høyre ned 7,1 til 26,9 prosent i denne lokale målingen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus