Meny

Jernbaneverket vurderer å åpne for rapportinnsyn

HEMMELIGHOLDES: NSB er svært kritiske til at uhellsrapporter fra Jernbaneverket ikke offentligjøres. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jernbaneverket har til nå holdt uhellsrapporter hemmelig, men vil nå revurdere praksisen. NSB mener det går på sikkerheten løs dersom man ikke får innsyn i rapportene fra Jernbaneverkets uhellskommisjon.

– Jeg har bedt om en ny vurdering internt. Vi ønsker i prinsippet å være åpne, sier jernbanedirektør Elisabeth Enger til Aftenposten.

Rapportene fra Jernbaneverkets uhellskommisjon forklarer hva som gikk galt og hvorfor i ulykker eller uhell på jernbanen. Fram til 2010 ble rapportene delt mellom jernbaneaktører som NSB, Flytoget og CargoNet. I 2011 ble det vedtatt at Jernbaneverket skulle få holde rapportene internt. Togselskapene og Forbrukerrådet krever nå at dette vedtaket blir opphevet, på samme måte som Vegvesenet har måttet oppgi hemmelighold av sine ulykkesrapporter (UAG).

Enger mener imidlertid det er forskjell på uhellskommisjonens rapporter og UAG-rapportene.

– For jernbanen kommer Statens havarikommisjon for transport inn ved store ulykker eller saker med alvorlig personskade. De rapportene offentliggjøres, sier hun.

Hemmeligholdet som ble innført i 2011 ble beskrevet av politikere fra Arbeiderpartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti som uhørt og provoserende, men ble likevel vedtatt.

Statssekretær Bård Hoksrud (Frp) i Samferdselsdepartementet sier han skal ta opp saken med statsråd Ketil Solvik-Olsen. Jernbaneverkets syn skal også lyttes til, men innsyn bør være hovedregelen, sier Hoksrud.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus