Meny

Datatilsynet slakter regjeringens overvåkingsforslag

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet mener regjeringens forslag om utvidede fullmakter til mobilovervåking, er et overgrep mot personvernet. Foto: Lise Åserud / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Datatilsynet reagerer kraftig på Justisdepartementets forslag om å overvåke mer av mobilnettet og kaller det et overgrep.

Justisdepartementet og regjeringen vurderer å utvide lovhjemlene for politiets overvåking av privatpersoners mobiltelefoner. De vil åpne for at politiet kan få videre fullmakter til å benytte seg av flere typer signalovervåking.

– Deler av dette forslaget gir nærmest politiet en generalfullmakt til å se hvem som er i et område, og det er et overgrep mot folk som befinner seg der, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til NRK.

Les også: Anundsen holder døra på gløtt for masse-overvåking

Forslaget som nå er ute på høring, innebærer blant annet at politiet kan overvåke trafikken et sted for å forebygge kriminalitet, som for eksempel ved demonstrasjoner og opptøyer, uten mistanke mot konkrete personer.

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at videre fullmakter kan bidra til å hindre terror og kriminalitet.

– Vi må ha metoder for å forhindre alvorlig kriminalitet og terrorhandlinger, sier hun på spørsmål om forslaget er et for stort inngrep i personvernet.

Les også: PST vil kartlegge nordmenns nettaktivitet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus