Meny

Belgisk drapsmann får hjelp til å dø

51 år gamle Frank Van Den Bleeken har sittet fengslet siden 1980-tallet, dømt for drap og voldtekter. Nå har han fått innvilget sitt ønske om aktiv dødshjelp. Foto: AP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

11. januar får den belgiske drapsmannen Frank Van Den Bleeken hjelp til å avslutte sitt eget liv. Det er første gang en straffedømt person får utført aktiv dødshjelp.

11. januar skal en livstidsdømt fange i Belgia avslutte livet, etter at en domstol for første gang i Belgia tillot eutanasi uten at det var livstruende sykdom i bildet.

51 år gamle Frank Van Den Bleeken har sittet fengslet siden 1980-tallet, dømt for drap og voldtekter, skriver den belgiske avisen De Morgen.

Ifølge avisen ønsker Van Den Bleeken å avslutte sitt eget liv fordi han ikke føler seg i stand til å kontrollere sine seksualdrifter eller voldelige impulser. Dermed mener han at han aldri vil kunne leve et liv utenfor murene.

– Jeg er en fare for samfunnet. Hva er poenget i å sitte inne og bare råtne bort. Jeg vil heller bli avlivet, uttalte Bleken nylig i en lengre dokumentar.

Les også: Brittany (29) skal dø 1. november

Søkt flere ganger

Det er tre år siden Bleeken søkte om aktiv dødshjelp første gang. Etter først å ha fått avslag, fikk han i september i år innvilget sitt ønske om å få dø.

Den belgiske avisen skriver at drapsmannen vil bli overført til en anstalt i Brügge førstkommende fredag, hvor Van Den Bleeken vil få en dødelig giftdose den 11. januar.

– Aktiv dødshjelp kommer til å bli gjennomført. Tiden er inne, sier en talsperson i justisdepartementet til den belgiske avisen De Morgen.

Van Den Bleeken har sagt i et intervju med belgiske medier at fengselsforholdene er inhumane. Hans advokat har beskrevet klientens psykiske lidelse som utålelige, melder NTB.

Delt i synet

I Belgia er man delt i synet på dommen. Kritikere mener avgjørelsen om å gi den straffedømte aktiv dødshjelp, eutanasi, i tillegg til å være en snikinnføring av dødsstraff også åpner for aktiv dødshjelp til personer med demens og store sinnslidelser.

Femten andre innsatte i belgiske fengsler har også levert inn søknad om eutanasi.

Belgia legaliserte aktiv dødshjelp i 2002, som andre land i verden etter Nederland. I 2013 ble det registrert over 1.800 tilfeller av aktiv dødshjelp i Belgia, men vilkårene for dødshjelp er like fullt strenge.

Pasienter må være ved bevissthet, og de må være i stand til å legge fram en «frivillig, overveid og gjentatt» forespørsel om å få dø.

Les også: Dødssyk lege tryglet om aktiv dødshjelp

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus