Meny

Amal Clooney sier hun ble truet i Egypt

Tv-journalisten Mohamed Fahmys advokat, Amal Clooney, hevder at hun ble truet fordi hun kritiserte det egyptiske rettsvesenet. Foto: AFP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske menneskerettsadvokaten Amal Clooney hevder egyptiske myndigheter truet med å pågripe henne fordi hun påpekte mangler i Egypts rettsvesen.

Clooney bidro i en rapport for den internasjonale advokatforeningen IBA i februar i fjor. Den stilt spørsmål ved dommere og påtalemyndighetens uavhengighet i Egypt.

– Da jeg dro for å lansere rapporten, stanset de oss først fra å gjøre det i Kairo, sier Clooney i et intervju med avisa The Guardian fredag.

– De sa: «Kritiserer rapporten hæren, domstolene eller regjeringen?» Vi sa: «Vel, ja». De sa: «Da så, da risikerer du å bli pågrepet», sa Clooney.

Clooney, som er gift med Hollywood-stjernen George, representerer en av de tre Al Jazeera-journalistene som har sittet fengslet i Kairo i et år, anklaget for å ha samarbeidet med Det muslimske brorskap.

Clooney anbefalte i rapporten blant annet at det må bli slutt på praksisen med håndplukkede dommere i saker som synes politisk motivert, en praksis hun mener førte til dommene på sju til ti års fengsel mot journalistene i fjor.

Dommen mot de tre journalistene, australieren Peter Greste, egyptisk-canadiske Mohamed Fahmy, som Clooney representerer, og egypteren Baher Mohamed, skapte sterke reaksjoner internasjonalt.

Sist torsdag ga egyptisk høyesterett ordre om at de tre skal få en ny rettssak.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus