Meny

Ap ber Høie slutte å skylde på andre

Torgeir Micaelsen (Ap) reagerer på helseminister Bent Høies (H) utspill om norske sykehus og leger. Legene selv tror Høie kan ha «tatt for mye Møllers tran». Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Bent Høie (H) må slutte å bruke krefter på prestisjereformer og i stedet konsentrere seg om å lede norske sykehus, sier Torgeir Micaelsen (Ap).

Han reagerer på at Høie i et intervju med Dagens Næringsliv går ut mot fagfolk ved norske sykehus.

Her tar Høie opp at kapasiteten ved operasjonsstuene utnyttes for dårlig, samtidig som han anklager kirurgene for ikke å ta i bruk ny kunnskap og nye metoder.

– Kirurger bruker metoder som ikke er de beste, til tross for bred faglig enighet om hva som er best. Dette innebærer sløsing, og ikke minst unødvendig lidelse for pasientene. Sykehuslegene kan bli flinkere til å følge nasjonale retningslinjer for behandling, sier Høie til avisen.

Les mer om Høies kritikk av norske sykehus og leger

For halv maskin

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttelse ved norske operasjonsstuer var på 53 prosent sist Riksrevisjonen undersøkte saken.

– Det er uakseptabelt, sier Høie.

Han er også opptatt av at pasienten skal være med på vurderinger og beslutninger. Han legger til at mange venter unødvendig lenge, og at pasienter får dårlig koordinerte tjenester og dårlig informasjon underveis.

– Dropp prestisjereformer

Men Micaelsen mener Høie bør gå i seg selv i stedet for å skylde på andre, og påpeker at han nå har sittet 14 måneder som øverste leder for norske sykehus.

– Han bør slutte å bruke de beste fagfolkene vi har, blant annet i departementet sitt, på å utrede egne prestisjereformer, som fritt behandlingsvalg, og i stedet konsentrere seg om de viktigste oppgavene han har, som er å følge opp norske sykehus han har ansvar for og lederne der, sier Micaelsen til NTB.

Han påpeker at Jonas Gahr Støre (Ap) i sin tid som helseminister forsøkte å stille krav til sykehusene om å utnytte kapasiteten ved operasjonsstuene bedre, men ble nedstemt.

– Det er også litt spesielt at kritikken kommer samme uke som Høies første skikkelige sykehusbudsjett settes ut i live, et budsjett hvor han er langt fra å levere det han har lovet, mener Micaelsen.

For stor variasjon

Stortingsrepresentanten mener problemene Høie tar opp, først og fremst er et ledelsesansvar.

– Jeg er enig i at det i for stor grad er variasjon mellom sykehus og enkeltavdelinger når det gjelder hva slags behandling du kan vente deg og hvor lang ventetiden er, sier Micaelsen.

Men han mener det er viktig å få fagfolkene i sektoren med på laget dersom man skal endre noe.

Kjenner seg ikke igjen

Legeforeningens leder Hege Gjessing mener Høie ikke kan laste legene for at ny kunnskap om behandlingsmåter ikke blir tatt i bruk like raskt overalt. Dette er et systemspørsmål som må tas opp på høyt ledernivå, mener Gjessing.

Norsk kirurgisk forenings leder Arne-Christian Mohn kjenner seg ikke igjen i Høies beskrivelser. Han spør seg om statsråden baserer seg på gamle myter og rykter.

Mohn får støtte av overlege og tillitsvalgt Aage Huseby ved Akershus universitetssykehus.

– Jeg tror helseminister Bent Høie må ha tatt for mye Møllers tran. Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen, sier Huseby, som tror Høie enten er dårlig faglig oppdatert eller ute etter å provosere legestanden.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus