Meny

Skogbranner truer South Australia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den australske delstaten South Australia trues av de verste kratt- og skogbrannene på over 30 år. Myndighetene ber folk ikke nøle for lenge med å evakuere.

– Vi har for tiden en ekstremt farlig brann, og den brenner under ekstremt ugunstige forhold, sier brannsjefen i delstaten, Greg Nettleton, lørdag.

Idylliske Adelaide Hills, som ligger nordøst for byen Adelaide, trues av flammene. Temperatur opp mot 40 varmegrader, knusktørr vegetasjon og kraftig vind gjør det svært vanskelig å få kontroll over brannen.

Det bor om lag 40.000 mennesker i området, som er kjent for sine koselige landsbyer og vinproduksjon.

Nedbrente hus

I området rundt Sampson Flat brant det lørdag på et nærmere 5.000 hektar stor område og flere bolighus er alt blitt flammenes rov.

– Innbyggerne i Adelaide Hills trues nå av en brann vi ikke har sett maken til siden 1983, sier Nettleton.

Under storbrannen det året omkom over 70 mennesker og tusenvis av bygninger ble lagt i aske i delstaten.

Denne gangen er det enn så lenge ikke kommet meldinger om skadde eller omkomne.

– Evakuer nå!

Delstatsmyndighetene advarer innbyggerne i området om ikke å vente for lenge med å evakuere.

– Livene deres kan være i fare og vi ber dere om å iverksette alle planer dere måtte ha gjort for å overleve skogbranner, sier delstatsminister Jay Weatherill til avisa Adelaide Now.

– Dersom dere bestemmer dere for å forlate hjemmene deres, så gjør den nå. Har dere bestemt dere for å bli værende, så kan ilden komme farlig nær. Det kan føre til at dere ombestemmer dere og likevel vil dra. Men det kan være katastrofalt å evakuere for sent, advarer Weatherill lørdag.

Det er erklært unntakstilstand i de utsatte områdene, noe som gir politiet og andre utvidede fullmakter blant annet til å tvangsevakuere folk.

Hva som forårsaket de siste kratt- og skogbrannene, er ennå ikke kjent. Men politiet etterforsker teorien om at den kan ha blitt forårsaket av en forbrenningsovn.

Ute av kontroll

Store brannmannskaper kjemper i helgen mot flammene, men arbeidet er vanskelig. Den sterke vinden gjør at brannene sprer seg uforutsigbart.

– Det brenner på tvers av delstaten i dag, og vi jobber med å få kontroll over flere branner som brøt ut fredag, sier Rob Sanford, talsmann for brannvesenet, til TV-stasjonen ABC.

Også i delstaten Victoria meldes det i helgen om flere branner.

Kratt- og skogbranner er vanlig i Australia under sommermånedene, og i 2009 omkom 173 mennesker i slike branner i Victoria.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus