Meny

AirAsia-flyet hadde ikke tillatelse til å fly ruten

Indonesiske dykkere er nå på vei ned til vraket av det styrtede AirAsia-flyet som er funnet på 30 meters dyp i Javasjøen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AirAsia-flyet som styrtet på vei fra Surabaya til Singapore sist søndag, hadde ikke tillatelse til å fly denne ruten på søndager, opplyser indonesiske myndigheter.

Alle de 162 menneskene som var om bord, fryktes omkommet etter at Airbus A320-maskinen styrtet i Javasjøen utenfor Borneo.

Det indonesiske transportdepartementet opplyser nå at AirAisa ikke hadde tillatelse til å trafikkere strekningen Surabaya-Singapore på søndager, og at lavprisselskapet heller ikke har søkt om å få gjøre det.

– Selskapet har kun tillatelse til å fly strekningen på mandager, tirsdager, torsdager og lørdager, opplyser en talsmann for transportdepartementet til avisa Wall Street Journal.

Indonesiske luftartsmyndigheter har nå gitt AirAsia et midlertidig forbud mot å fly denne ruten.

Nye vrakdeler funnet

Lørdag fant letemannskaper to store vrakdeler i Javasjøen der flyet antas å ha styrtet. Vrakdelene ble funnet på rundt 30 meters dyp i samme område der det de siste dagene også er hentet opp 30 omkomne.

– Jeg kan forsikre dere om at disse to store gjenstandene tilhører AirAsia-flyet vi har lett etter, sier lederen for Indonesias redningstjeneste, Bambang Soelistyo.

Den største vrakdelen er om lag fem ganger ti meter stor, mens den andre delen er om lag sju ganger halvannen meter.

Dykkere skal nå gå ned til flyvraket i håp om å finne flere omkomne, samt flyets ferdsskriver og taleregistrator, de såkalte svarte boksene, som kan gi svar på hvorfor det styrtet.

– Hovedfokuset i dag er å finne og hente opp ofre, sier Bambang Soelistyo.

Les også: Flere funn i søket etter AirAsia-flyet

Sterke strømmer

Å finne de svarte boksene er avgjørende for å kunne finne ut hvorfor flyet styrtet. Fredag ble halen på det styrtede flyet funnet på havbunnen i det samme området, og flere mindre vrakrester er også observert.

Sterke havstrømmer har gjort det vanskelig å få manøvrert undervannsfartøyet som benyttes for å ta bilder av gjenstandene på havbunnen.

Nærmere 30 båter og et 20-tall fly og helikoptre deltar i redningsarbeidet, som de første dagene ble hindret av dårlig vær i området.

De siste dagene har imidlertid værforholdene bedret seg noe.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus