Meny

Høie-kritikk av sykehus og leger

– UAKSEPTABELT: Helseminister Bent Høie (H) går hardt ut mot norske kirurger, som han mener ikke bruker de beste metodene. – Dette innebærer sløsing, og ikke minst unødvendig lidelse for pasientene, sier Høie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Bent Høie (H) mener leger ved norske sykehus ikke bruker ny kunnskap og nye metoder, og at kapasiteten utnyttes for dårlig.

– Bare litt over halvparten av kapasiteten i operasjonsstuene benyttes i tiden mellom 8 og 16. Det er uakseptabelt, sier Høie til Dagens Næringsliv.

Høie er også opptatt av at pasienten skal være med på vurderinger og beslutninger. Han legger til at mange venter unødvendig lenge, at pasienter får dårlig koordinerte tjenester og dårlig informasjon underveis. Helseministeren kritiserer også sykehuslegene for ikke å ta i bruk ny kunnskap og nye metoder.

– Kirurger bruker metoder som ikke er de beste, til tross for bred faglig enighet om hva som er best. Dette innebærer sløsing, og ikke minst unødvendig lidelse for pasientene, sier Høie og fortsetter:

– Sykehuslegene kan bli flinkere til å følge nasjonale retningslinjer for behandling.

Legeforeningens leder Hege Gjessing mener Høie ikke kan laste legene for at ny kunnskap om behandlingsmåter ikke blir tatt i bruk like raskt overalt. Dette er et systemspørsmål som må tas opp på høyt ledernivå, mener Gjessing.

Les også: Legeforeningen: – Løftebrudd fra Bent Høie

Norsk kirurgisk forenings leder Arne-Christian Mohn kjenner seg ikke igjen i Høies beskrivelser. Han spør seg om statsråden baserer seg på gamle myter og rykter. Mohn får støtte av overlege og tillitsvalgt Aage Huseby ved Akershus universitetssykehus.

– Jeg tror helseminister Bent Høie må ha tatt for mye Møllers tran. Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen, sier Huseby, som tror Høie enten er dårlig faglig oppdatert eller ute etter å provosere legestanden.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus