USA med sanksjoner mot Nord-Korea

USAs president Barack Obama har beordret nye sanksjoner mot Nord-Korea. Foto: Reuters / NTB scanpix.
USAs president Barack Obama har beordret nye sanksjoner mot Nord-Korea. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obama har beordret nye sanksjoner mot Nord-Korea som svar på hackerangrepet mot filmselskapet Sony Pictures.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye sanksjonene er rettet mot tre virksomheter, blant dem nordkoreansk militæretterretning og et selskap som handler med våpen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ti nordkoreanske tjenestemenn, blant dem folk som jobber i Syria, Kina, Russland og Namibia, er også underlagt de nye sanksjonene, opplyser det amerikanske finansdepartementet.

«Denne ordren er ikke rettet mot det nordkoreanske folket, men mot myndighetene og aktiviteter som truer USA og andre land», heter det i et brev Obama har sendt til lederne i Kongressen.

Les også: Nord-Koreas leder åpen for toppmøte

Mange sanksjoner

– Det vi gjør i dag, er motivert av vår vilje til å holde Nord-Korea ansvarlig for sin destruktive og destabiliserende oppførsel, sier finansminister Jacob Lew.

De tre virksomhetene var fra før allerede ilagt sanksjoner for sine bindinger til Nord-Koreas atomprogram. Det er ikke klart om de var direkte involvert i dataangrepet mot Sony, men USA har tidligere sagt at militæretterretningen har ansvaret for cyberangrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansdepartementet skriver i en pressemelding at de skjerpede sanksjonene er et svar på «tallrike provokasjoner, særlig det nylig gjennomførte cyberangrepet mot Sony Pictures og truslene mot kinoer og kinogjengere».

Nord-Korea har vært underlagt amerikanske sanksjoner siden Koreakrigen i 1950. Straffetiltakene er blitt strammet inn i forbindelse med landets tre prøvesprengninger av atomvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dataangrep

Premieren til filmen «The Interview», en komedie som handler om drapet på Nord-Koreas leder Kim Jong-un, ble avlyst i desember fordi en gruppe truet med å angripe kinoer som viste filmen.

Det som trolig var den samme gruppen, offentliggjorde også en rekke eposter som satte ledelsen i selskapet i et dårlig lys. Manuset til den siste James Bond-filmen ble offentliggjort, det samme ble intern kommunikasjon om blant annet hvor mye ansatte i selskapet tjente og om helsetilstanden deres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea har nektet for å stå bak angrepet, men har hyllet Fredens voktere, gruppen som har påtatt seg skylden for angrepet. Den krevde at Sony avlyste premieren på «The Interview».

Filmselskapet fikk kritikk på hjemmebane for å ha gitt etter for trusler, og i julen snudde Sony og lot likevel kinoer vise filmen. Samtidig ble den sluppet på internett.

Les også: Tilspisset cyberkrig mellom USA og Nord-Korea

Tvil om angrepet

USA medgikk i julen at hackerangrepet kanskje ikke ble utført fra Nord-Korea, men fastholdt at Pyongyang må ha vært oppdragsgiver.

Konsulentfirmaet Taia Global har analysert lydopptakene der de anonyme hackerne tar på seg ansvaret for datainnbruddet. Det er mer som taler for at de kommer fra Russland enn fra Nord-Korea, er deres konklusjon.

Flere andre datasikkerhetseksperter har også stilt seg tvilende til det føderale politiet FBIs konklusjon om at Nord-Korea står bak.

– Nord-Korea har ikke kapasitet til å gjennomføre visse deler av det sofistikerte angrepet på egen hånd, men kan ha leid andre til å gjøre det for seg, sa en anonym etterforsker til nyhetsbyrået Reuters i julen.