Meny

Rekordmange søkte og fikk asyl i Sverige i fjor

REKORDMANGE: Ikke siden andre verdenskrig har flere asylsøkere kommet til Sverige. (Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

81.300 mennesker søkte asyl i Sverige i fjor, og nærmere halvparten av asylsøkerne kom fra det borgerkrigsherjede Syria.

63.000 av asylsøkere fikk innvilget sin søknad om opphold, noe som tilsvarer 77 prosent, viser statistikk fra Migrationsverket, skriver sydsvenskan.se.

Sverige har ikke tatt imot så mange asylsøkere siden krigen raste på Balkan i 1992, da drøyt 84.000 søkte om asyl i landet.

Ellers må man helt tilbake til andre verdenskrig for å finne et høyere antall asylsøkere i Sverige.

Flest fra Syria

47 prosent av fjorårets asylsøkere var syrere og palestinere som hadde flyktet fra borgerkrigen i Syria.

Så å si alle de drøyt 30.000 syrerne og nærmere 8.000 palestinerne som kom til Sverige fra Syria, fikk innvilget sin søknad om asyl.

Fra Eritrea kom det 11.500 asylsøkere, mens det fra Somalia kom 4.800 og Afghanistan 3.100 i året som gikk.

Garantert opphold

Mens asylsøkere fra Syria og Eritrea nærmest er garantert opphold i Sverige, varierer andelen blant asylsøkere fra andre land.

74 prosent av asylsøkerne fra Afghanistan fikk innvilget sin søknad, og det samme gjorde 70 prosent av asylsøkerne fra Somalia.

50 prosent av de 2.700 irakerne som søkte om asyl fikk også innvilget søknaden, og det samme gjorde 49 prosent av asylsøkerne fra Etiopia.

Får avslag

Asylsøkere fra Kosovo, Bosnia, Serbia, Makedonia og Albania får derimot bare unntaksvis innvilget asyl i Sverige, viser statistikken.

Migrationsverket mottok i gjennomsnitt 1.500 asylsøkere hver eneste uke i fjor, mens antallet på det meste var oppe i 2.400.

Sverige er det land i Europa som tar imot flest asylsøkere per capita, og bare Tyskland tar imot et høyere antall asylsøkere.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus