Meny

Flyktningene får legehjelp

EZADEEN: Dette skipet, registrert i Sierra Leone, skal ha flere hundre flyktninger ombord, men være uten mannskap. (Foto: Marine Traffic.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den italienske marinen forsøkte natt til fredag å ta kontroll over et lasteskip med 450 båtflyktninger, som mannskapet har forlatt. Skipet har motorstans og nærmer seg land.

Tre leger fra den islandske patruljebåten Tyr venter på å bli heist ned til det forlatte lasteskipet utenfor Italias kyst. Om bord er 450 båtflyktninger.

Kystvaktens mannskap klarte å få kontroll over skipet Ezadeen etter å ha landet på dekk med helikopter, opplyser den italienske kystvakten fredag formiddag. Skipet skal slepes til en italiensk havn.

Skipet drev mot land uten motorkraft. Ifølge den italienske kystvakten befant skipet seg i morgentimene rundt 65 kilometer utenfor kysten av Capo di Leuca helt sør i Italia.

– Vi vet at det la ut fra en tyrkisk kai og ble forlatt av mannskapet, sier talsperson Filippo Marini for den italienske kystvakten til SkyTG24.

Skipet hadde blitt satt på kollisjonskurs mot den italienske kysten, men gikk tom for drivstoff, ifølge Marini.

Flyktningenes nasjonalitet er foreløpig ikke kjent, men det var barn om bord, ifølge en talsperson for kystvakten.

Les også: Fant 700 båtflyktninger

Islandsk patruljebåt

Den italienske kystvakten fikk assistanse fra den islandske patruljebåten Tyr, som inngår i EUs Frontex-operasjon for å beskytte unionens yttergrenser.

Tyr har tre leger om bord, og det jobbes for å få dem om bord på lasteskipet.

Det 73 meter lange lasteskipet Ezadeen, som er registrert i Sierra Leone, er nesten 50 år gammelt og var ifølge papirene på vei fra Kypros til den franske havnebyen Sete.

Natt til fredag ble det oppdaget av et fly fra den italienske kystvakten, og skipet hadde da kurs for Puglia-kysten.

En av flyktningene om bord greide å få kontakt med den italienske kystvakten via radio og fortalte at mannskapet hadde forlatt skipet.

Les også: Italia roses for bergingen av båtflyktninger

Forlatt av mannskapet

Mandag bordet den italienske kystvakten et annet lasteskip som viste seg å ha over 700 syriske flyktninger om bord. Også dette skipet gikk på autopilot og var forlatt av mannskapet.

Det Moldova-registrerte skipet Blue Sky M var bare 8 kilometer fra land da seks marineoffiserer ble firet ned fra helikopter og fikk stanset skipet.

Strøm av flyktninger

Over 170.000 mennesker forsøkte i fjor ta seg sjøveien fra Midtøsten og Nord-Afrika til Italia, over halvparten av dem fra Syria og Eritrea.

Flere tusen antas å ha druknet etter å ha forsøkt å ta seg til Europa om bord i overfylte, skrøpelige farkoster. De aller fleste av flyktningene utnyttes av kyniske menneskesmuglere og må betale dyrt for billetten nordover.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus