Meny

Ingen drapsgåter ved årets slutt

Gjøvik 1. september: Drapssiktede Kim Andreas Kristiansen (23) utelukker at det kan være noen andre enn ham som har drept stefaren Bjarte Hansen (58). Men han nektet seg skyldig i forsettlig drap da han møtte i fengslingsmøte i Gjøvik tingrett. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av 29 drap i 2014 var det ved årets slutt ingen saker hvor politiet famler i blinde eller ikke har siktet en eller flere de mener er mulige gjerningsmenn.

I 2013 registrerte Kripos 45 drapsofre. Ved utgangen av 2014 viser tall NTB har samlet gjennom året at 29 personer er drept eller har mistet livet som følge av vold. Dette er færre enn de siste årene, men likevel ikke unormalt.

– Vi ser at det i 2014 er færre drap enn i 2013. Det er selvfølgelig gledelig, men vi vet at antall drap går opp og ned. Av vår oversikt som går tilbake til 1990, ser vi at antall drap i grove trekk varierer fra cirka 20 til 50 i året, sier Trygve Aandstad, leder for de taktiske etterforskerne i Kripos.

Kripos vil komme med sin egen årlige oversikt over drap i Norge på nyåret. Organisasjonen har ansvaret for den nasjonale drapsstatistikken og bistår lokale politidistrikt med etterforskningsressurser når drap inntreffer utenfor Oslo.

Drepte kona

I april lette store mannskaper i to uker etter Agnes Müller mens politiets mistanker ble stadig sterkere mot ektemannen Thomas Müller. Han var det siste vitnet som hadde opplysninger om kona og forsvinningen, men etterforskerne fikk ingen andre til å bekrefte hans versjon.

Allerede før Agnes ble funnet drept og senket på 70 meters dyp i Lysefjorden i Rogaland, var mannen pågrepet og siktet for drap.

I november ble 34-åringen i Jæren tingrett dømt til 21 års fengsel for å ha voldtatt og med overlegg drept sin egen kone og mor til deres to barn. Han har anket dommen.

– Mellom 1990 og 2013 har andelen partner- og ekspartnerdrap ligget stabilt på omtrent 25 prosent av alle drap i Norge. Det er vanskelig å skille mellom drap begått av partner og ekspartner. I flere saker er offer og gjerningsperson registrert som gift eller samboende, men det fremkommer av og til opplysninger om at offeret har varslet et brudd i forkant av drapet, sier Aandstad.

Lik i rykende bål

Flere drapssaker i 2014 har vakt oppsikt på grunn av brutalitet eller spesielt sjokkerende omstendigheter.

I august ble liket av Bjarte Hansen (58) funnet forkullet i et rykende bål langt inne i et skogsområde ved Hafjell i Oppland.

Stesønnen Kim Andreas Kristiansen (23) ble siktet og etterlyst for drapet. Etter elleve dager melder den siktede seg selv for nederlandsk politi og blir utlevert til Norge. Han har erkjent de faktiske forhold, men nekter skyld etter siktelsen om drap.

En uke tidligere i august ble både etterforskere og beboere på Bigset i Hareid kommune på Sunnmøre rystet av drapet på 20 år gamle Sami Milhem. Drapet skjedde i en kommunal bolig og blant personer som politiet kjente flere av.

Politiet på stedet kunne fortelle om et åsted preget av en drapsmann som hadde partert den døde. I etterkant av drapet måtte etterforskerne gjennomføre tvangssletting av bilder av den drepte 20-åringen fra mobiltelefoner til flere av vitnene. En 23-åring er siktet for drapet.

Mange reddes

I Oslo hvor det tradisjonelt blir begått mange drap, har 2014 bydd på nedgang. Seks personer er drept i Oslo, mot ni året før. Ingen skal heller ha mistet livet på grunn av legemsbeskadigelse med døden til følge.

Samtidig etterforskes det flere drapsforsøk enn før. Flere enn tidligere redder livet på grunn av rask innsats fra politi og helsepersonell.

– Vi har sett en styrking av akuttmedisinsk kompetanse både blant politi ute på patrulje og blant ambulansepersonell. De kan utføre ganske avanserte inngrep, nærmest «krigskirurgi» ute på et åsted og redder stadig oftere liv, sier politiinspektør Grete Lien Metlid til NTB.

Mens det i 2013 var 20 anmeldelser for drapsforsøk i hovedstaden, ser det tilsvarende antallet for 2014 ut til å bli 27.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus