Meny

Norge dømt for kjønnsdiskriminering i USA

DØMT: Den norske ambassaden i Washington DC (Foto: Wikipedia).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk domstol har dømt Norge til å betale millionerstatning til Ellen Ewald for at hun fikk mindre lønn enn sin mannlige kollega ved konsulatet i Minneapolis.

Norsk UD tar avgjørelsen til etterretning.

En domstol i byen St. Paul i delstaten Minnesota fastslo onsdag at norske myndigheter har brutt delstatens diskrimineringslov og lov om likelønn, skriver Minneapolis Star Tribune.

Norge er dømt til å betale Ellen Ewald rundt 1,3 millioner norske kroner i erstatning og rundt 740.000 norske kroner for den følelsesmessige belastningen hun opplevde etter at hun ikke fikk økt lønnen.

Tar til etterretning

– Vi tar dommen til etterretning og vil nå studere den nærmere før vi tar stilling til hva vi gjør videre, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

– Saksøker fremsatte påstander om blant annet kjønnsdiskriminering, trakassering, utilbørlig behandling og krevde et meget høyt erstatningsbeløp fra UD. Vi har fra norsk side ment at søksmålet har vært grunnløst og har avvist kravet om erstatning. Fra UDs side er vi tilfreds med at den amerikanske domstolen har avvist sju av de åtte søksmålsgrunnlagene Ewald har påberopt seg, fortsetter Andersen.

200.000 mindre

Da Ellen Ewald jobbet ved det norske konsulatet i Minneapolis, tjente hun 200.000 kroner mindre enn sin mannlige kollega.

– Jeg er glad for at dommeren mener at alle, store eller små, må følge loven. Selv andre land må betale lik lønn for likt arbeid, sier Ewalds advokat Sheila Engelmeier.

Ifølge advokaten kan norske myndigheter komme til å måtte betale mye mer. Ewald hadde fire advokater på saken som vil levere en oversikt over sakskostnader på nær 14 millioner kroner til domstolen, forteller Engelmeier.

Glad og lettet

Ellen Ewald selv sier til NRK at hun er lettet og glad over dommen.

– Jeg trodde det skulle gå bra, men man vet jo aldri. Dette var en kjempefin nyttårsgave, sier hun.

– Jeg håper dette kan hjelpe andre kvinner som befinner seg i samme situasjon som meg, som blir diskriminert. Jeg er ikke alene om dette. Det er viktig at kvinner vet at uansett hvor stor organisasjonen er, så er det viktig å si ifra, fortsetter Ewald.

– Ulike stillinger

Utenriksdepartementet står fast ved at det var riktig å gi de to ulik lønn.

– Vi har hele tiden ment at lønnsforskjellen mellom de to stillingene var velbegrunnet og basert på saklige forhold. Ewald og hennes mannlige kollega hadde ulike stillinger med ulikt innhold. Ewalds arbeidsfelt var forskning og utdanning, mens hennes kollega arbeidet med næringsliv og innovasjon, sier kommunikasjonsdirektør Frode O. Andersen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus