Meny

Nord-Koreas leder åpen for toppmøte

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas leder Kim Jong Un åpnet i sin nyttårstale for et toppmøte med erkefienden Sør-Korea.

Ledelsen i Seoul foreslo i romjulen å gjenoppta fredssamtalene med Nord-Korea, noe Kim Jong Un ikke stiller seg avvisende til.

– Dersom myndighetene i Sør-Korea oppriktig ønsker å bedre forholdet mellom Nord- og Sør-Korea gjennom samtaler, så kan vi gjenoppta de fastlåste samtalene på toppnivå, sa Kim i sin nyttårstale, som også ble sendt på TV i Sør-Korea.

Sør-Korea beskriver forslaget torsdag som betydningsfullt.

– Dersom atmosfæren og vilkårene er der, er det ingen grunn til ikke å holde et toppmøte, sa den nordkoreanske lederen som kom til makten da faren Kim Jong Il døde i 2011.

Fortsatt i krig

Dersom fiendene møtes, blir det første gang landenes ledere møtes siden et toppmøte i Pyongyang i 2007.

De to nabolandene er teknisk sett fortsatt i krig, ettersom det aldri ble inngått noen fredsavtale da Korea-krigen var over i 1953.

Sør-Koreas president Park Geun-hye, som nylig ble trakassert verbalt av nordkoreanske medier for sitt kjønn og sin person, har gjentatte ganger sagt at døra til dialog står åpen. Først må imidlertid Pyongyang gjennomføre konkrete skritt i retning av å avvikle sitt atomprogram.

– Vår regjering håper Sør- og Nord-Korea i nær fremtid kan ha en dialog uten videre oppstyr, sier Ryoo Kihl-Jae, Seouls gjenforeningsminister torsdag.

Oppfordring til USA

Samtalene må inneholde «praktiske og ærlige diskusjoner om alle temaer som har felles interesse», tilføyer han.

I sin nyttårstale oppfordret Kim også USA til å foreta en «modig endring» i sin Nord-Korea-politikk. Washington ble samtidig fordømt av den nordkoreanske lederen for å ha ledet en internasjonal kampanje mot Nord-Koreas menneskerettighetsbrudd.

– USA og deres følgere tviholder på et skittent menneskerettsspetakkel, mens deres planer om å ødelegge vårt forsvarsmessige, avskrekkende kjernefysiske middel og kue vår republikk med makt, ikke er mulig å gjennomføre, sa Kim.

Ordkrig

Han lovet videre en hard hevn for dem som måtte finne på å true Nord-Koreas verdighet. FN forsøker å få Pyongyang stilt for Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) for forbrytelser mot menneskeheten.

Ordkrigen mellom USA og Nord-Korea er blitt trappet kraftig opp den siste tiden, i kjølvannet av et omfattende dataangrep mot filmstudioet Sony Pictures i California. Hackerne stjal blant annet komedien «The Interview», som gjør narr av Kim Jong-un. Obama har slått fast at Nord-Korea står bak og lovet en motreaksjon.

Avviser skyld

Pyongyang avviser all skyld i dataangrepet, og romjulen kalte nordkoreanske tjenestemenn via statsstyrte medier USAs president Barack Obama for en «ape». USA har skylden for internettproblemene i Nord-Korea i desember, slo de fast.

En ikke navngitt tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet sier følgende om Kims nyttårstale:

– Vi støtter en styrking av de felleskoreanske båndene.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus