35 døde i massepanikk i Shanghai

35 mennesker er døde og 42 ble skadd da det brøt ut panikk i en folkemengde som var samlet til nyttårsfeiring i Shanghai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første nyttårsdag strømmet folk til stedet i Shanghai der minst 36 mennesker omkom da det oppsto panikk i en folkemengde nyttårsaften.

President Xi Jinping har beordret full etterforskning av hendelsen.

Minst 36 mennesker er bekreftet omkomne etter at det oppsto panikk i en folkemengde som samlet seg i Shanghai sentrum for å feire det nye året. For de etterlatte ble det en blytung start på 2015.

Flere la første nyttårsdag ned blomster ved ulykkesstedet, mens andre forsøkte å besøke skadde på sykehuset. De fleste er fraktet til samme sykehus, men her har politiet satt opp sperringer for å hindre pårørende å komme inn.

Dramaet ved den berømte strandpromenaden The Bund oppsto 25 minutter før midnatt på et overfylt torg ved havneområdet.

Ifølge øyenvitner oppsto kaoset da det ble kastet falske pengesedler over folkemengden fra en bar inntil plassen. Mange trodde at pengene var ekte og tråkket over hverandre i et forsøk på å samle mest mulig.

Andre har sagt at de ikke tror at de falske pengene var hovedårsaken til urolighetene.

– Grusomt

En av dem som trodde at det var snakk om ekte penger, var 27 år gamle Cui Tingting. Hun slapp uskadd fra kaoset.

– Å kaste ut slike sedler var en grusom ting å gjøre. Folk foran oss hadde alt falt og andre tråkket rett over dem, forteller kvinnen.

36 mennesker er bekreftet omkommet og over 40 ble skadd i panikken som oppsto. Mange av ofrene var ifølge den statlige radioen i Singapore skoleelever og studenter. Ifølge ubekreftede meldinger var det 25 kvinner blant de omkomne, og flere barn ble også trampet i hjel.

– En kunne høre folk som skrek i panikk. Det jeg trodde var det beste utsiktspunktet fra The Bund, viste seg i stedet å være orkesterplass til en internasjonal tragedie, skriver amerikaneren Andrew Shainker på det kinesiske nettstedet WeChat. Han sier at flesteparten av de omkomne var kinesere.

Det malaysiske utenriksdepartmenetet har bekreftet at en av deres statsborgere omkom i panikken.

Manglende vakthold

Myndighetene hadde på forhånd gitt uttrykk for bekymring over hvilke problemer som kunne oppstå under nyttårsfeiringen ved The Bund, og de avlyste nylig et planlagt lasershow som i 2013 tiltrakk seg 300.000 mennesker.

Ettersom det heller ikke en arrangert nyttårsfeiring denne gangen, kan det være noe av forklaringen på manglende vakthold i området.

– Det var ikke et arrangement i går, og vi satte derfor ikke ut så mange vakter som vi har gjort tidligere, skal Cai Lixin i Shanghai-politiet ha sagt til nyhetsportalen Eastday.com torsdag. Uttalelsen ble senere slettet fra nettstedet.

– Ulykken var et bevis på at verdens nest største økonomi fortsatt er u-land på noen områder, skriver nyhetsbyrået Xinhua i en uvanlig kritisk kommentar. De kaller Kinas samfunnsstyring «skjør». Xinhaua melder for øvrig at det var en taiwaner blant de døde.

Kinas president Xi Jinping har bedt myndighetene i Shanghai om å etterforske hva som skjedde.

I 2004 omkom 37 mennesker da det brøt ut panikk i en folkemengde som var samlet for å feire nyttår på en bru i Beijing.

Personvernpolicy