Omkomne etter AirAsia-ulykken er fraktet til land

Indonesiske letemannskaper fant tirsdag flere gjenstander i havet der det antas at AirAsia-flyet med 162 mennesker om bord styrtet. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Indonesiske letemannskaper fant tirsdag flere gjenstander i havet der det antas at AirAsia-flyet med 162 mennesker om bord styrtet. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Helsearbeidere i Indonesia har bedt om DNA-hjelp fra etterlatte for å identifisere omkomne i AirAsia-ulykken. Onsdag ble noen av de døde fraktet til land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju personer er foreløpig hentet opp av Javasjøen etter at letemannskaper fant omkomne og rester av det savnede flyet som var på vei til Singapore natt til søndag. En av de sju var et besetningsmedlem iført uniform, skriver AFP.

Starten på det videre letearbeidet ble utsatt på grunn av dårlig vær i området. Foruten opphenting av flere omkomne, jobbes det for å finne resten av flyet.

Et sonarbilde fra området der det ble funnet vrakrester og omkomne i vannoverflaten tirsdag, viser en stor, mørk gjenstand på havbunnen i Javasjøen.

– Den ligger på mellom 30 og 50 meters dybde, opplyser en talsmann for redningstjenesten i Indonesia.

Et fly som fløy over det samme området tirsdag, observerte også en flyformet skygge på havbunnen.

Les også: Har funnet flyet

Redningsvest

Noen av likene som er plukket opp var fullt påkledd, noe som kan tyde på at flyet av typen Airbus A320-200 var intakt da det traff vann, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det ble tidligere meldt om at en av de omkomne hadde på seg redningsvest

– Ingen omkomne har blitt hentet opp av vannet med redningsvest. Vi fant et lik klokken 08.20 og en redningsvest klokken 10.32, så det er snakk om forskjellige tidspunkt, sier nestleder Tatang Zaenudin i redningstjenesten i Indonesia

Delvis intakt

Det kan tyde på at passasjerene om bord på flyet hadde noe tid før flyet traff vann – eller før det sank. Men pilotene sendte ikke ut noen nødmelding, og flyet forsvant fra radaren etter at anmodningen om å fly høyere for å unngå uværet, ble avvist på grunn av stor trafikk i luften.

– Det faktum at vrakdelene til en viss grad ser ut til å være intakt, kan tyde på at flyet ble delt opp da det traff vann, og ikke mens det var i lufta, sier Neil Hansford, tidligere flyger og nå sjef for konsulentfirmaet Strategic Aviation Solutions.

Les også: Lik hentes opp fra sjøen

130 ambulanser på plass

Flyets ferdskriver og taleregistrator er ennå ikke funnet. Mens letingen etter svar i Javasjøen fortsetter, forbereder myndighetene i Surabaya i Indonesia seg på å motta og identifisere lik. 130 ambulanser står klare til å ta ofrene til et politidrevet sykehus og samle inn DNA-prøver fra deres slektninger. De fleste passasjerene på flyet var fra Indonesia.

Flyet fra AirAsia var på vei fra Surabaya til Singapore med 162 mennesker om bord da det forsvant fra radarskjermene 42 minutter etter avgang søndag morgen.

Personvernpolicy