Tybring-Gjedde: – Dette angriper demokratiet

SAMARBEID: Christian Tybring-Gjedde (Frp) reagerer på at høyre- og venstresiden i Sverige samarbeidet om å motarbeide det fremmedfiendtlige partiet Sverigedemokraterna. Foto: NTB scanpix
SAMARBEID: Christian Tybring-Gjedde (Frp) reagerer på at høyre- og venstresiden i Sverige samarbeidet om å motarbeide det fremmedfiendtlige partiet Sverigedemokraterna. Foto: NTB scanpix

Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde mener det er uklokt av Erna Solberg å støtte desemberavtalen i Sverige. – Signaliserer at Høyre kunne vært villige til å gjøre det samme her hjemme, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag varslet den svenske regjeringen og den borgerlige opposisjonen at de har besluttet å samarbeide om nye budsjettavstemmingsregler som sikrer at en mindretallsregjering blir mer styringsdyktig.

Med det avverget den sosialdemokratiske statsministeren Stefan Löfven at det ble nyvalg.

Målet med samarbeidet er å forhindre at Sverigedemokraterna får for stor innflytelse i den svenske politikken.

Bakgrunn: Ikke nyvalg i Sverige – enighet med opposisjonen

– Overkjører folket

Christian Tybring-Gjedde (Frp) reagerer på samarbeidet om å motarbeide det fremadstormende partiet.

– Demokratiet blir borte når partier som er uenige om både retning og prinsipper finner sammen bare for å ekskludere et annet parti, sier han til Klassekampen.

Sverigedemokraterna var i høstens valg Sveriges tredje største parti med 12,9 prosent oppslutning. Etter valget havnet partiet på vippen og stemte for et borgelig budsjett, noe som førte til at Löfven innkalte til nyvalg. Med nå som høyre- og venstresiden har inngått samarbeid blir ikke dette noe av.

– Det er et klassisk eksempel på hvordan den svenske eliten overkjører både demokratiet og folket, sier Tybring-Gjedde videre.

Les også: Sverige kan gå mot mer politisk kaos

– Uklokt av Erna

Da samarbeidet ble kjent i helgen gikk flere norske politikere ut og ga sin støtte til samarbeidet, deriblant statsminister Erna Solberg.

– Det er bra at partiene finner sammen for å skape stabilitet, sa hun til NTB.

Tybring-Gjedde mener uttalelsen var uklok.

– Jeg håper andre i regjeringen hvisker henne i øret at dette er uklokt. Det er uklokt å gi sin støtte til en slik avtale fordi det signaliserer at Høyre kunne vært villige til å gjøre det samme her hjemme, sier han til Klassekampen.

Personvernpolicy