Usikkert hvor mange som er funnet etter AirAsia-styrten

En skygge som er formet som et fly, er observert på havbunnen. Det kan være det savnede AirAsia-flyet, ifølge lederen for Indonesias redningstjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vraket etter det styrtede AirAsia-flyet er lokalisert i Javasjøen, men det er usikkert hvor mange omkomne som er funnet.

Tidlig tirsdag sa en pressetalsmann i det indonesiske sjøforsvaret at minst 40 lik er hentet opp fra Javasjøen, men han har trukket uttalelsen og sier det dreier seg om en misforståelse.

Lederen for søkeoperasjonen sier at tre personer er funnet i vannet. Flyet hadde 162 personer om bord da det styrtet utenfor Indonesia.

Flyformet skygge

– Gud har velsignet oss i dag, sa lederen for Indonesias redningstjeneste Bambang Soelistyo på en pressekonferanse tirsdag.

– Klokka 12.50 fant luftforsvarets Hercules-fly et objekt beskrevet som en skygge på havbunnen formet som et fly, sa han.

– Alle ressurser og alle lete- og redningsmannskaper flyttes nå til dette området. Deres oppgave er nå å finne og evakuere alle gjenstander og lik, sier Soelistyo.

Vrakrester og lik vil ifølge ham bli brakt til Pangkalan Bun, som har den flyplassen som ligger nærmest funnstedet.

Flyskrogdeler

De indonesiske samferdselsdepartementet uttalte seg om saken tirsdag morgen.

– Delene er røde og hvite. Vi sjekker om de stammer fra flyet. Trolig er det snakk om deler av flyskroget, sier fungerende luftfartsdirektør Djoko Murjatmodjo.

Kort tid etter bekreftet myndighetene at restene som ble funnet, er vrakrester fra flyet. Det skal også ha blitt observert lik, en redningsvest og bagasje blant gjenstandene, ifølge indonesisk presse.

Funnene ble gjort i Karimatastredet klokken fem norsk tid. Da hadde tirsdagens leteaksjon pågått i fem timer.

Se også: De verste flykatastrofene siste ti år

– Ti gjenstander

Også landets flyvåpen bekrefter at det er gjort observasjoner i området.

– Vi har sett om lag ti store gjenstander og mange flere små hvite gjenstander som vi ikke var i stand til å fotografere, sier talsmann Agus Dwi Putranto.

Flere indonesiske TV-stasjoner viser bilder av de største gjenstandene, og fotografer som har fløyet over stedet, forteller at noen av gjenstandene i havet kan være en redningsflåte og flytevester.

Gjenstandene ble funnet 10 kilometer fra stedet der flyet sist ble sett på radarskjermen, sier Putranto.

Les også: «Ser deg i det nye året - ser deg for alltid»

USA bistår

15 båter og 30 fly har hittil deltatt i leteaksjonen. Det amerikanske marinefartøyet USS Sampson slutter seg i løpet av tirsdagen til letingen etter AirAsia-flyet, etter forespørsel fra indonesiske myndigheter.

Ifølge en talsmann for Pentagon kan det også komme på tale å bidra i letingen med fly og ubåter.

– Vi er beredt til å bistå på alle mulige måter, sier kontreadmiral John Kirby.

AirAsias rute QZ8501 var på vei til Singapore fra Surabaya da det forsvant sporløst 42 minutter etter avgang søndag morgen. Det var 162 mennesker om bord i flyet.

Personvernpolicy