Mons slår til i Nordland og Trøndelag

VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Skiftet fra snø til regn vil gi svært vanskelige kjøreforhold. (Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix)
VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Skiftet fra snø til regn vil gi svært vanskelige kjøreforhold. (Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix)

Ekstremværet Mons er i full gang og har på Helgeland resultert i sørpeskred og kaotiske kjøreforhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stigende temperaturer og kraftig regnvær over Nordland og Trøndelag har ført til vanskelige kjøreforhold og omfattende oversvømmelser på utsatte steder.

– På E6 har det gått et sørpeskred som har ført til oversvømmelser på veibanen. Foreløpig er det full stans på strekningen, mens gravemaskiner og traktorer jobber med å rydde veibanen, opplyser Helgeland politidistrikt til NTB.

Også Breivikhammertunnelen på strekningen mellom Mosjøen og Mo i Rana er inntil videre stengt på grunn av flom.

Les også: Venter mye nedbør i Nordland og Nord-Trøndelag

Problemer med mobilnettet

Allerede tirsdag formiddag opplyste Helgeland politidistrikt på Twitter at oversvømmelse hadde forårsaket feil på deler av Telenors mobilnett på Helgeland. Det er uvisst når problemene vil være løst.

Og i Bodø trengte vann seg inn i Sentrumsgården, der blant annet inngangspartiet til Rema 1000-butikken ble rammet av vannmassene, skriver Avisa Nordland.

Opprettholder varsel

Statens vegvesen, kommuner, politi, hovedredningssentralene, fylkesmennene, Norges vassdrags- og energidirektorat og Røde Kors har forberedt seg på uværet som tirsdag og onsdag er ventet å herje over store deler av Nordland og Nord-Trøndelag.

Prognosene lå tirsdag ettermiddag på over 200 millimeter i deler av Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Salten, ifølge Meteorologisk institutt på Twitter.

Ekstremværvarselet opprettholdes stadig, og går nå inn i fase C. Uværet vil trolig avta noe utover torsdagen, opplyser Meteorologisk institutt.

Les også: Nord-Norge forbereder seg på Mons

Regn og skredfare

Det advares fremdeles mot stor snøskredfare i Nordland og Nord-Trøndelag, såkalt nivå 4.

Også Statens vegvesen følger nøye med på flom- og skredfaren, for å vurdere eventuelle tiltak på veiene.

Ber folk vurdere

I likhet med politiet oppfordrer Vegvesenet folk til å vurdere hvorvidt det er nødvendig å sette seg bak rattet når ekstremværet herjer de kommende dagene. Det har fra mandag blitt meldt om glatte veier, spesielt i Sør- og Nord-Trøndelag.

Foreløpig er det ikke iverksatt store tiltak på veiene i forbindelse med ekstremværet. Behovet vurderes fortløpende.

Politiet på Helgeland meldte natt til tirsdag om til sammen 17 utforkjøringer og kollisjoner, men til alt hell uten personskader.

Personvernpolicy