Meny

Én av tre mener svensk budsjettavtale er udemokratisk

MINDRETALL: Stefan Löfven og Socialdemokraternas avtale med opposisjon ble ikke godt mottatt av en tredel av svenske velgere. (Foto: Claudio Bresciani/ TT / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver tredje velger i Sverige mener budsjettavtalen mellom de rødgrønne regjeringspartiene og den borgerlige opposisjonen, er udemokratisk.

Avtalen ble kunngjort tredje juledag og innebærer at det varslede nyvalget er avlyst og at statsminister Stefan Löfven og hans mindretallsregjering blir sittende.

34 prosent av velgerne mener avtalen er udemokratisk, viser en meningsmåling Sifo har utført for SVT.

47 prosent mener avtalen var demokratisk, og 56 prosent av velgerne mener at regjeringen gjorde rett i å inngå en avtale med de borgerlige opposisjonspartiene om håndtering av budsjettspørsmål.

Les også: Kom til enighet med opposisjonen - avlyser nyvalget

Avtalen plasserer det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna ettertrykkelig på sidelinjen i svensk politikk, til tross for at partiet på den siste meningsmålingen fikk en oppslutning på 16 prosent og med det er Sveriges tredje største.

Også innen høyrepartiet Moderaterna har avtalen høstet krass kritikk, selv om partiet var med på å forhandle den fram. Blant dem som har kritisert avtalen er tidligere utenriksminister Carl Bildt.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus