Forbereder seg i nord før ekstremværet Mons treffer

Det er stor fare for oversvømmelser tirsdag og onsdag. Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB scanpix.
Det er stor fare for oversvømmelser tirsdag og onsdag. Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB scanpix.

Det er fare for flom og skred når ekstremværet Mons kommer innover kysten tirsdag. Statens vegvesen, kommuner og politi forbereder seg på uværet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremværet kommer tirsdag og onsdag til å ramme Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Salten. Det ventes store nedbørsmengder og fare for omfattende oversvømmelser.

Statens vegvesen har styrket beredskapen i hele Nord-Norge og følger værutviklingen sammen med entreprenørene som har ansvar for de ulike veiene.

– Vi mener at vi er godt rustet og har gjort det vi kan for å forberede oss. Men vi kan aldri være sikre på hva som kommer, sier fungerende regionveisjef Anne Grethe Olsen i en pressemelding.

Les også: Venter mye nedbør i Nordland og Nord-Trøndelag

– Unngå å kjøre

I likhet med politiet oppfordrer Vegvesenet folk til å vurdere hvorvidt det er nødvendig å sette seg bak rattet når ekstremværet herjer de kommende dagene.

Landets to hovedredningssentraler, Norges vassdrags- og energidirektorat og fylkesmennene i de berørte fylkene er varslet om situasjonen.

Røde Kors Brønnøysund opplyser på sin Twitter-konto at de er i beredskap for å sikre rask bistand til nødetatene ved behov.

Mandag har det blitt meldt om svært glatte veier i Sør- og Nord-Trøndelag, og flere veier har blitt stengt. Rundt 30 biler sto fast på E39 i Orkdal som følge av speilglatte veier og trengte bistand fra politi og bergingsbiler.

Svært mange veistrekninger er stengt i Finnmark, og det er kolonnekjøring flere steder, opplyser veitrafikksentralen.

Kraftig nedbør

Meteorologisk institutt gikk ut med ekstremværvarselet mandag formiddag.

– Tirsdag og onsdag ventes lokalt mye nedbør, med 50-100 millimeter på 24 timer på tirsdag, og opp mot 150 millimeter på 24 timer på onsdag. Mildvær og mye nedbør i form av regn vil føre til raskt stigende vannføring, som kan medføre omfattende oversvømmelser på utsatte steder, heter det i meldingen.

Lavtrykk

Det er et lavtrykk sør for Grønland som fører med seg mild og fuktig luft inn mot Nord-Trøndelag og sørlige Nordland. Dette gir en vedvarende situasjon med mye nedbør og stigende temperaturer i området.

Det er varslet stor snøskredfare i området fra mandag kveld, og det er svært glatt og isbelagt flere steder.

Det forrige ekstremværet, Lena, rammet Hordaland og Sogn og Fjordane i august i år og brakte sterke vindkast. Tradisjonen tro har det neste ekstremværet fått et mannsnavn på M.

Snøskredfare

I nord er snøskredfaren flere steder oppjustert til 4, det nest høyeste nivået. For Svartisen gjelder dette fra mandag, mens det fra tirsdag ventes øking til stor skredfare i Balsfjord, Bardu, Lofoten, Lyngsalpene, Narvik, Senja, Tromsø og Vesterålen.

Snøskredfaren ligger på nivå 3 – betydelig – i Fjordane, Romsdal, Sunnmøre og Trollheimen.

Personvernpolicy