Flest tilskuere fikk øyeskader av fyrverkeri

Alvorlige øyeskader har ligget stabilt, til tross for forbudet mot styrepinneraketter i 2008. Bruk beskyttelsesbriller, anmoder Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Alvorlige øyeskader har ligget stabilt, til tross for forbudet mot styrepinneraketter i 2008. Bruk beskyttelsesbriller, anmoder Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beskyttelsesbriller bør på, uansett om du bare skal se på når fyrverkeriet skal i lufta. Flertallet av dem som ble påført øyeskader i fjor, var tilskuere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om fyrverkeri og skader

* 15 personer fikk alvorlig til moderate øyeskader ved årsskiftet 2013-14.

* En fire år gammel gutt var blant de skadde

* Tidligere år har skadeantall ligget mellom 16 og 18.

* Andel alvorlige øyeskader ligger uendret fra før forbudet ble innført for styrepinneraketter.

* De fleste som skades, er menn i alderen 18-30 år.

* Når kvinner skades, har de som regel vært tilskuere.

* Det er flest skader i Oslofjord-området og langs kysten fra Agder til Bergen.

* Ifølge DSB omsettes det mer fyrverkeri i disse områdene i forhold til folketall enn resten av landet.

* I fjor importerte Norge 2.500 tonn fyrverkeri til en verdi av nesten 40 millioner kroner. Nesten alt kommer fra Kina.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Statistisk sentralbyrå.

Branner, materielle skader og øvrige personskader har gått kraftig ned siden forbudet mot styrepinneraketter ble innført i 2008. Men alvorlige øyeskader ligger på samme nivå som tidligere.

I forbindelse med nyttårsaften i fjor ble det registrert 15 alvorlige og moderate øyeskader. Ni av dem var tilskuere, mens fire var personer som tente på fyrverkeriet. De to siste har man ikke opplysninger om.

Det viser at man er like utsatt når man bare står og ser på, varsler Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og anmoder folk om å bruke briller. Uansett!

– Det trenger ikke være beskyttelsesbriller, vanlige solbriller gjør stort sett samme nytten, sier Torild Tandberg, avdelingsdirektør i DSB.

Øyelege ønsker forbud

I fjor fikk seks personer så alvorlige skader at de har varig, betydelig redusert syn. To fikk øyet fjernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det alvorligste vi ser, er når det går hull på øyet. Men det kan også være snakk om kraftig traume hvor det er blødninger eller netthinneskader, sier øyelege Nils Bull ved Haukeland universitetssjukehus til NTB.

Han skulle helst sett at det innførtes forbud for vanlige folk mot å håndtere fyrverkeri. Eventuelt at det blir obligatorisk kurs og sertifiseringsordning, med krav om null alkohol for den som skal sende fyrverkeriet opp i lufta.

– Det selges like mye fyrverkeri som før, og folk oppfører seg minst like uvettig. Det er både ulogisk og ufornuftig at man får et amnesti på nyttårsaften. Det er jo ellers ikke lov for privatpersoner å sende opp fyrverkeri, sier Bull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får briller og tennstaver

I romjulen kjørers i år en holdningskampanje på nettsteder og reklameplakater i de store byene hvor hovedbudskapet er nettopp brillebruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste alvorlige øyeskadene ville vært unngått, og synet kunne vært reddet, hvis man hadde brukt briller, ifølge Bull.

– Det som er trist, er at den gruppen som trenger det mest, også er dem som er vanskeligst å nå. Unge menn. De er så tøffe, de mener de ikke trenger det, sier Bull.

De siste årene har fyrverkeriselgere vært flinke til å legge ved briller når man kjøper. Mange gir dem gratis, andre tar noen kroner. Fra i år tilbyr fyrverkeriselgere også tennstaver.

– Spør etter det hvis du ikke får det med i posen, sier avdelingsdirektør Tandberg.

Forsiktig med stjerneskudd

Stjerneskudd er moro for barna, men vær varsom. Særlig for dem som er yngre enn tolv år, sier DSB. Hvert år blir flere barn brannskadd på hendene.

– Vi vil ikke advare mot å holde stjerneskudd, men dette er ikke noe barn bør håndtere alene. Og det er i alle fall ikke lurt å holde flere stjerneskudd sammen samtidig, det kan blir veldig varmt, sier Tandberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten alle de alvorlige øyeskadene i fjor kom etter bruk av effektbatteri, som er blitt svært populære. De plassers på bakken og antennes bare én gang.

Ulykkene skyldtes at batteriet veltet, at fyrverkeriet gikk av umiddelbart eller at det ikke gikk av for så å smelle når personene gikk for å sjekke etterpå.

DSB mener noen av feilene som rapporteres inn, egentlig ikke er feil ved fyrverkeriet, men uvettig bruk. For eksempel at det settes på ujevnt underlag eller at fyrverkeriet er blitt fuktig.