Moskébrannene sprer frykt i Sverige

Natt til mandag ble moskeen i Eslöv i Skåne angrepet for tredje gang. I år har det vært minst 13 moskéangrep i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dessverre handler nok dette om islamofobi. Jeg bor i nærheten og føler meg ikke trygg lenger, sier imam Samir Muric i Eslövs islamske kulturforening. Han fikk nyheten om brannen mandag morgen.

– Jeg tenkte, å nei, ikke si at det er moskeen. Med tanke på brannen i Eskilstuna har jeg fryktet noe sånt som dette, sier Muric.

1. juledag ble en brannbombe kastet inn i en moské i Eskilstuna i Sverige, der det befant seg 70 mennesker. Fem personer ble skadd i brannen.

Det er tredje gang på kort tid at moskeen i Eslöv, som ligger i utkanten av byen, blir angrepet. Tidligere er vinduer blitt knust og fasaden tilgriset av spraymaling.

Les også: Politiet usikre på om moskébrannen i Eskilstuna var påsatt

Trolig påsatt

Like etter klokken tre natt til mandag gikk brannalarmen i moskeen. Ingen kom til skade i hendelsen, men politiet etterforsker saken som en mordbrann, opplyser Marie Keismar, operasjonsleder hos politiet i Skåne.

Det er foreløpig uklart om det finnes vitner til hendelsen.

Brannmannskapene fikk kontroll over brannen i løpet av kort tid, og skadestedsleder Sven Krok mener at mye tyder på at brannen var påsatt.

– Det ble trolig brukt brannfarlig veske og tent på, sier Krok.

Islamske kulturforeningen ligger i nederste del av bygget. Ovenfor er det flere leiligheter. Moskeen har fått begrensede brann- og røykskader, men dette har ikke spredt seg til leilighetene.

Men hadde brannen blitt oppdaget senere, kunne liv ha gått tapt, konstaterer redningstjenesten.

– Jeg tenker på alle dem som bor i leilighetene og hvor sjokkerte de må være. Jeg merker at folk er redde, sier Muric.

– Uakseptabelt

Kommunalråd i Eslöv Johan Andersson ble vekket midt på natten og informert om brannen.

– Det som har skjedd, gjør meg sint og er helt uakseptabelt. Dette er dels en trussel mot konkrete mennesker i deres hjem, og dels en alvorlig gjerning mot en religiøs bygning, sier han.

Flere andre moskeer i Sverige er også påtent de siste årene, blant annet i Norrköping, Malmö, Trollhättan og Hallunda.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus