Funn av gjenstander i søkeområdet

Det er observert gjenstander i havet i området hvor det søkes etter det savnede AirAsia-flyet. Men gjenstandene stammer ikke fra flyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Indonesias visepresident Jusuf Kalla mandag formiddag.

– Vi har undersøkt funnet, og det var ikke noe som bekreftet våre tidligere opplysninger, sa Kalla under pressekonferanse på flyplassen i Indonesia der det savnede flyet reiste fra. Flyet skulle etter planen lande i Singapore natt til søndag.

Det var et australsk Orion-fly som har gjort funnet, forteller basesjef Dwi Putranto ved luftforsvarets base i Jakarta.

– Vi kan ikke være sikre på om det er deler av det savnede AirAsia-flyet. Vi er på vei dit nå, men det er overskyet i området, sier Putranto ifølge AP.

Gjenstandene ble oppdaget nær øya Nangka, rundt 1.120 kilometer fra stedet hvor flyet var da det mistet kontakten med omverdenen.

Det australske flyet skal også ha fanget opp et svakt signal i søkeområdet.

Oljesøl

Det er i tillegg observert oljesøl i havet utenfor øya Belitung, skriver nyhetsbyrået DPA.

– Vi vil nå undersøke om det er flybensin eller drivstoff fra et skip, sier Hadi Tjahjanto, en pressetalsmann i det indonesiske luftforsvaret.

Oljesølet er funnet nær Karimatastredet.

Flyet med 162 mennesker om bord forsvant fra radaren 42 minutter etter avgang fra Surabaya søndag morgen. Det befant seg da over Javasjøen, der været var dårlig.

På bunn

AirAsia-flyet som forsvant på vei fra Surabaya til Singapore søndag morgen, ligger trolig på havets bunn, sier lederen for Indonesias redningstjeneste.

– På bakgrunn av våre koordinater, spår vi at flyet havnet i havet. Nå ligger det nok på havets bunn, sier Bambang Soelistyo.

Bakgrunn: Passasjerfly savnet på vei til Singapore

Kort tid før det forsvant, ba besetningen om tillatelse til å endre høyde. Dette ble avslått av flygelederne på grunn av annen flytrafikk i området.

Letingen søndag var resultatløs og forholdene var svært vanskelige med tett skydekke og en bølgehøyde på nesten 3 meter.

Da mørket senket seg søndag kveld ble letingen midlertidig innstilt, men ved daggry mandag gikk fire indonesiske fly på vingene for å gjenoppta søket.

Fly og skip fra Malaysia og Singapore deltar også i letingen, og Australia, India og USA har også tilbudt letehjelp.

Personvernpolicy