Solberg: – En klok og fremsynt løsning for Sverige

Norges statsminister Erna Solberg (H) mener det er interessant at hennes kolleger i Sverige har tilpasset seg en vanskelig politisk situasjon. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Norges statsminister Erna Solberg (H) mener det er interessant at hennes kolleger i Sverige har tilpasset seg en vanskelig politisk situasjon. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Samarbeidsavtalen mellom regjeringen og den borgerlige alliansen i Sverige er både klok, ansvarlig og fremsynt, mener statsminister Erna Solberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er interessant at de har tilpasset seg en vanskelig politisk situasjon på denne måten. Det er en klok løsning som viser fremsynthet i en vanskelig økonomisk situasjon, sier Solberg til NTB.

Den rødgrønne regjeringen til statsminister Stefan Löfven og de borgerlige alliansepartiene kunngjorde lørdag at de er blitt enige om å samarbeide. Dermed blir det ikke utlyst nyvalg.

– Det er spennende at de velger å tenke langsiktig og ikke strategisk, slik at de gjør det mulig for en mindretallsregjering å styre. Det er bra at partiene finner sammen for å finne stabilitet, mener statsministeren.

Bakgrunn: Ikke nyvalg i Sverige likevel – enighet med opposisjonen

– Valgforskere mener at avtalen i realiteten knebler de borgerlige partiene?

– Det er litt kunnskapsløst. Hvis man hadde hørt hva alliansen sa den dagen det ble kunngjort nyvalg, så var det nettopp en slik løsning de pekte på, sier Solberg.

– Dersom alliansen hadde vunnet et valg nå, ville de vært avhengige av Sverigedemokraterna (SD). Politikere kan ikke bare tenke på å få gjennomslag for sine egne saker, men på hva som er bra for landet som helhet, sier Solberg, som mener at avtalen er et solid politisk håndverk.

Les også: – De store gleder og små trivialiteter i norsk politikk

– Et nyvalg ville ikke løst Sveriges problemer. Alle måtte erkjenne at dette ikke ville vært noen politisk løsning, sier hun.

Personvernpolicy