Nord-Korea anklager USA – kaller Obama «ape»

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un under et besøk ved en luftforsvarsbase i begynnelsen av desember. Foto: Reuters
Nord-Koreas diktator Kim Jong-un under et besøk ved en luftforsvarsbase i begynnelsen av desember. Foto: Reuters

Nordkoreanske myndigheter kaller USAs president Barack Obama for en «ape» og mener landet har skylden for internettproblemene i Nord-Korea tidligere denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Obama er alltid skjødesløs i ordvalg og opptrer som en ape i regnskogen, sier en ikke navngitt talsperson for Nord-Koreas forsvarskommisjon til det regimekontrollerte nyhetsbyrået KCNA.

Den amerikanske presidenten er ansvarlig for filmeselskapet Sony Pictures' avgjørelse om å slippe actionkomedien «The Interview», som omhandler en plan om å drepe Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, sier talspersonen videre.

Nordkoreanske myndigheter har kalt filmen en ondskapsfull provokasjon.

Sony avlyste filmpremieren da kinoer nektet å vise den som følge av voldstrusler fra hackere, men bestemte senere å vise den likevel etter Obama kritiserte avgjørelsen.

Les også: YouTube viser «The Interview»

Skylder på USA

Nord-Korea mener USA har skylden for at landet mistet deler av internettilgangen i nesten ni timer tirsdag.

Det skjedde etter at Obama, som har fastslått at det er Nord-Korea som sto bak hackerangrepet mot Sony i november, lovet å svare på angrepet. Han sa imidlertid ikke hvordan. Nord-Korea har avvist at landet står bak angrepet.

Dataeksperter har tidligere uttalt at internettproblemene i Nord-Korea kunne skyldes tekniske problemer eller et dataangrep. Amerikanske tjenestemenn har avvist at det er USA som har forstyrret internettilgangen i Nord-Korea.

Les også: Sony-sjefen slår tilbake mot kritikken

– Snørrunger

Nordkoreanske myndigheter mener nå å ha funnet svaret på hva som skjedde.

– USA, med sin store fysiske størrelse, og uten å bry seg om at det er skammelig å leke gjemsel slik snørrunger gjør, har begynt å forstyrre internettoperasjonene til de viktigste mediene i vår republikk, heter det i en uttalelse fra Nord-Koreas nasjonale forsvarskommisjon.

Kommisjonen mener president Barack Obama i stedet bør konsentrere seg om å rydde opp etter USAs «onde handlinger».

Bakgrunn: Obama kritiserer Sony for å trekke «The Interview»

Vanlige innbyggere i landet har uansett ikke merket stort til problemene, siden de ikke har nettforbindelse utgangspunktet. Det antas at kun et lite antall personer i Nord-Koreas ledelse har tilgang til Internett.

Personvernpolicy