Død hval utenfor Bergen er slept til havs

Video: TV 2
Video: TV 2

Lørdag kveld overtar kystvakten ansvaret for hvalkadaveret som er i ferd med å eksplodere. Planen er å senke hvalen med sandsekker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvalen befinner seg to-tre nautiske mil vest for Sandøy utenfor Bergen. Kystvakten dro fra Haakonsvern ved Bergen i 18-tiden, og skal ta over ansvaret for kadaveret fra redningsskøyta Kristian Gerhard Jebsen.

Kystvakten kan enten punktere hvalen ved hjelp av skudd, eller senke kadaveret med sandsekker. Avgjørelsen vil bli tatt med hensyn til vær- og vindforhold, og hvalens størrelse, opplyser Kystvakten.

Bakgrunn: Fare for hvaleksplosjon utenfor Bergen

Slipper trolig kadaveret

– Mest sannsynlig vil vi slippe kadaveret, som så vil flyte nordover og ganske snart forsvinne, sier skipssjef på KV Bergen, Lars Lilleng til Bergens Tidende.

Da det oppsvulmede hvalkadaveret var i ferd med å taues fra fjæra på Turøy på Sotra utenfor Bergen lørdag formiddag, røk tauet. Mannskapet på redningsskøyta Kristian Gerhard Jebsen oppdaget kjapt at noe var galt og snudde båten. Etter hvert fikk de slept hvalen sakte med seg ut i åpent hav.

Husker du denne? Kjempehval ble voldsomt griseri

Fryktet eksplosjon

Da hvalen lå opp ned, luktet den vondt og ble stadig større. Flere forskere fryktet at kadaveret skulle eksplodere som følge av gassen som dannes innvendig.

– Den er full av gass. Stikker noen hull på kadaveret spruter nok innholdet ut, sier hvalekspert og fysiologiprofessor Lars Walløe fra Universitetet i Oslo til avisen.

Hadde hvalen, som trolig er en knøl- eller finnhval, blitt værende til havs etter at den døde, ville andre dyr forsynt seg og punktert huden slik at gassen ikke ville samlet seg, forklarer professoren til avisen.

Slik kan det se ut når en hval eksploderer:

Personvernpolicy