Veddemål:Venstre er blitt større enn NAV

PRESIDENTEN MÅTTE TIL PERS: Per Harald Grue tapte veddemålet mot Trine Skei Grande. Det kostet ham en Il Grande Jubilate Aquavite. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
PRESIDENTEN MÅTTE TIL PERS: Per Harald Grue tapte veddemålet mot Trine Skei Grande. Det kostet ham en Il Grande Jubilate Aquavite. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partileder Trine Skei Grande møtte NAV-president Per Harald Grue til dyst på kaféen der Venstre ble stiftet: Engebret i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i oktober 2011 de inngikk veddemålet. Hvem får høyest medlemstall, Venstre eller NAV - Norske Akevitters Venner?

Bittelille julaften møttes de; Venstre-leder Trine Skei Grande og NAV-presidenten, Landbruks- og matdepartementets fordums departementsråd, Per Harald Grue, for å gjøre opp.

– Veddemålet ble inngått i et anfall av overmot, må Per Harald Grue erkjenne i dét tallene kommer på bordet i Café Engebrets Akevittkammer:

Venstre har 8.800 medlemmer ved utgangen av 2014. NAV har 7.100.

– Akevittens Venner fortjener like mange medlemmer som Venstre, trøster Trine Skei Grande.

Venstre-lederen innrømmer at hun har dobbeltmedlemskap. Hun er med i begge organisasjonene veddemålet gjelder.

Les også: Vi har testet hele 25 akevitter

Fikk en Grande Akevitt

Og NAV-presidenten er uansett fornøyd med tingenes tilstand i dét Norske Akevitters Venner - som dyrker den norske akevitt- og matkulturen, i disse dager fyller 15 år:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Av kulturorganisasjonene som er med i Norges Kulturvernforbund, er vi den som har økt mest i medlemstall, forteller Grue.

I oktober 2011 var det 5.830 organiserte akevitt-venner. Nå er tallet 22 prosent høyere. Trine Skei Grande har ikke dårligere tall å slå i bordet med: Opp fra 5.000 til 8.800 Venstre-medlemmer.

Premien fra den tapende part er gjev. Per Harald Grue overrekker Norske Akevitters Venners egne, eksklusive 15-års jubileumsakevitt. Den er tappet på kun 504 flasker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grande, ja, det passer bra! jubler Trine Skei Grande.

Les også: Venstre-leder Trine Skei Grande inviterer på opera

«Il Grande Jubilate Aquavite» heter de edle dråpene, som har ligget på fat siden NAV ble stiftet for 15 år siden.

Med på lasset får partilederen praktboken «Gylne øyeblikk» som Norske Akevitters Venner nylig ga ut, med kulturhistorie og oppskrifter rundt norsk mat, øl og akevitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vår store test av akevitter

Sponheim betalte Sverdrups regning

SVERDRUPS GJELD: Restauratør Kay Johnsen med de tre kronene Lars Sponeheim betalte for å gjøre opp Johan Sverdrups gjeld på kr. 2,90. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)SVERDRUPS GJELD: Restauratør Kay Johnsen med de tre kronene Lars Sponeheim betalte for å gjøre opp Johan Sverdrups gjeld på kr. 2,90. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

Stedet for oppgjøret var ikke tilfeldig valgt.

Ærverdige Café Engebret på Bankplassen i Oslo er en av 30 serveringssteder som er sertifisert av Norske Akevitters Venner for utskjenking av den norske tradisjonsdrikken.

Og det var her i kaféen at Johan Sverdrup 28. januar 1884 stiftet partiet Venstre.

Sverdrups opptreden i restauranten skapte spenninger mellom Engebret og partiet Venstre helt frem til 2008, forteller restauratør Kay Johnsen til ABC Nyheter.

– Sverdrup var en mann som likte store bord. Og han var kjent for å forlate bordet før han betalte regningen, kan han fortelle.

Les også: Juleøl, ribbe og akevitt - og julegaver

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverdrup har i alle år blitt stående igjen med en ubetalt regning på kroner 2,90. Den ble omsider gjort opp av Lars Sponheim 21. mai 2008, mens han var Venstre-leder. De historiske kronestykkene har restauratør Johnsen satt i glass og ramme.

– Nå har vi et helt greit forhold til Venstre, smiler Kay Johnsen.

Matkulturen i kulturnasjonen

Per Harald Grue sender også et alvorsord på veien med Trine Skei Grande.

– Jeg mener det er viktig at norsk mat- og drikkekultur blir mer satt pris på og prioritert som en del av kulturpolitikken, sier han og sammenlikner med Italia og Frankrike:

– Når du kommer på besøk til disse store kulturnasjonene, serveres landets mat og drikke. Det bør Stortinget, regjering og partier ta lærdom av. Servér norsk mat og drikke, oppfordrer han.