Erna Solberg om 2014:– De store gleder og små trivialiteter i norsk politikk

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et år der alle har vært mest opptatt av de interne kranglene i regjeringen, er statsminister Erna Solberg selv mest opptatt av hva som skjer ute i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

STATSMINISTERBOLIGEN, OSLO (ABC NYHETER): 2014 var året da Nobels fredspris gikk til en ung jente som bare ønsket å gå på skole og en mann som har brukt livet til å kjempe for at barn skulle ha muligheten til å gjøre nettopp dét.

Men det var også det året da terroristene svarte på angrep med å gå fra rom til rom på en skole og skyte og drepe barn for fote. Barnas eneste synder: De gikk på skole.

– Utdanning for jenter er den viktigste likestillingssaken vi har, sa statsminister Erna Solberg da vi møter henne i Statsministerboligen like før jul.

Hun har nettopp holdt sin halvårlige presselunsj med påfølgende pressekonferanse der media har vært opptatt av konfliktene mellom regjeringspartiene og Høyres fall på meningsmålingene.

Les saken: Hvor mange liter kaffe drikker 50 journalister og en statsminister

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå sitter vi i en sofagruppe og treet i bakgrunnen er nydelig pyntet i sølv og hvitt. Det er varmt og hyggelig, men det går også mot slutten av den nest siste arbeidsdag før også Erna Solberg tar juleferie. Akkurat nå er det tydelig at dette er et tema hun gjerne vil snakke om.

– Det er også den viktigste utviklingssaken vi har, sier hun til ABC Nyheter og fortsetter:

– Det å sørge for at alle får tilgang til utdanning og særlig det at jenter får tilgang til utdanning.

  • Jeg ønsker ikke hevn over Taliban, jeg ønsker skolegang for deres døtre og sønner.

    Malala Yousafzai i FN

Malala Yousafzai og Erna Solberg i 2014. Foto: Statsministerens kontorMalala Yousafzai og Erna Solberg i 2014. Foto: Statsministerens kontor

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren har flere ganger i løpet av året møtt Malala Yosafzai. Først da Malala var på besøk i Norge i juni, og så under utdelingen av fredsprisen i desember.

– Det var hyggelig å se henne igjen. Hun er alltid like imponerende, smiler Solberg.

Les også: Solberg savner svar fra Støre

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen lovet i forbindelse med fredsprisutdelingen å doble innsatsen for utdanning av barn og ungdom i land preget av ekstrem fattigdom, krise og konflikt. Fordi av de 774 millionene som ikke kan lese og skrive i verden, er to tredjedeler kvinner. Og 32 millioner jenter får fremdeles ikke skolegang.

  • «Hun er et eksempel til etterfølgelse for kvinner og jenter over hele verden fordi hun viser at kvinner har kraften som skal til for å bli en leder og statsminister for sitt land».

    (Malala Yousafzai om Erna Solberg)

Tvitrer om jenter og utdanning

Selv om Solberg selv ikke har vært fornøyd med oppdateringshyppigheten på sin egen blogg i løpet av året, synes hun det var interessant å se på ordskyene som ABC Nyheter har laget av oppdateringene hun har hatt der og på Twitter. Et av få fellestrekk mellom ordskyene er nettopp ordet «jenter».

– Du er den første kvinnelige statsministeren i Norge som også har med deg en kvinnelig finansminister. Er det viktig for deg å være et forbilde for unge jenter?

– Det er det vel, men jeg tror grunnen til at dette dukker opp er at det står «utdanning» og «jenter». Og det har vært en viktig sak for meg. Men jeg har vært kvinnepolitisk leder i Høyre og opptatt av likestilling hele mitt liv, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Solberg samler krefter hjemme i Bergen

Ordsky av Erna Solbergs år på Twitter (t.v.) og på egen blogg (t.h.). Få ord overlapper, men jenter er blant dem.Ordsky av Erna Solbergs år på Twitter (t.v.) og på egen blogg (t.h.). Få ord overlapper, men jenter er blant dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke de store politiske utgreiinger

Hennes tilstedeværelse på sosiale medier er ett av få områder der Solberg har fått ros i media det siste året. På Social Media Awards fikk hun prisen «Årets tvitrer» for den humoristiske utvekslingen med tidligere statsminister Jens Stoltenberg:

  • «Jeg finner ikke igjen min egen oppskrift på sildesalat i flytteeskene. Er det noen som husker den?», skrev Stoltenberg på Twitter.

  • «@jensstoltenberg hei Jens, jeg har ikke funnet sildeoppskriften i Statsministerboligen :)», svarte Solberg.

Det mest brukte ordet hennes på Twitter i 2014 er imidlertid «gratulerer».

– Det var mye «gratulerer», sier hun når hun får se ordskyene.

– Det er det jo selvfølgelig, for det alltid noen du må ønske til lykke. Det er den enkleste og raskeste måten å sende en hyggelig hilsen til noen når du ikke har telefonnummeret deres.

Les også: Solberg med stikk til media

– Er du mer personlig på Twitter?

– Ja, jeg svarer jo oftere på spørsmål der. Og så svarer jeg de som sender meg en hyggelig hilsen eller en mindre hyggelig hilsen. På 140 tegn er det ikke store politiske utgreiinger man får gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk sett har det imidlertid vært et turbulent år for statsministeren. Året begynte med reservasjonsretten , der et stort folkelig engasjement gjorde at regjeringen måtte snu . Og det siste halvåret har vært preget av budsjettforhandlinger og samarbeidsproblemer . Det er sannsynligvis ikke et skudd i blinde å si at 2015 kommer til å starte med protester mot oppmykningen av arbeidsmiljøloven også.

  • Vi gikk til valg på å gjøre endringer i arbeidsmiljøloven, og det vant flertall. Dette har det norske folk faktisk stemt for.

    (Erna Solberg til Unio)

Små trivialiteter i norsk politikk

Men det er tydelig at dette enten ikke har gått inn på Solberg eller at hun helst ikke ønsker å snakke om det. For når vi spør om hva som har vært de store øyeblikkene, så trekker hun ikke frem det historiske budsjettsamarbeidet med regjeringspartneren Fremskrittspartiet eller poseavgiften, men de møtene hun har hatt med folk som står oppe i litt andre kriser enn det vi i Norge gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å møte statsministeren og presidenten i Ukraina. Når du vet hvilket år de har hatt. Hvor tøft det har vært. Når du vet hvilken situasjon de har i landet sitt. Da blir på mange måter de store gleder og små trivaliteter i norsk politikk litt annerledes, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har vært et år med utrolig mange store internasjonale begivenheter og utfordringer: Ukraina, ISIL, Syria, Irak, ebola, nevner statsministeren.

Les også: Solberg: – To utfordringer i økonomien

Et av høydepunktene for Erna Solberg i 2014 var møtet med Ukrainas statsminister og president. Foto: NTB scanpixEt av høydepunktene for Erna Solberg i 2014 var møtet med Ukrainas statsminister og president. Foto: NTB scanpix

– Dette står frem for meg som det som kanskje var mest annerledes å være statsminister enn det jeg planla og tenkte det ville være, forteller hun.

– Er det fordi du tidligere mest har vært opptatt av innenrikspolitikk?

– Jo, men jeg tror mer det er fordi det i år har vært så mye, det har blitt så dominerende. Når man begynte å snakke om NATO-toppmøtet i januar, var det mange som stilte spørsmål om det i hele tatt var nødvendig. Men da vi avholdt det nå i september, har det sjelden vært mer relevant, nevner Solberg som eksempel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Solberg mener demokratiet er styrket

Ingen store nederlag i 2014, bare utfordringer

– Men hva har vært de store nederlagene i året som har gått?

– Jeg vil ikke si at vi har hatt noen store nederlag i møtet med disse store utenrikspolitiske sakene, men vi har noen utfordringer, svarer Solberg og gjør alle kommunikasjonsrådgiverne stolte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den største utfordringen er selvfølgelig veldig manges ønske og forventning om at vi skal gjøre noe. De vil at vi skal stoppe ISIL, hjelpe yazidiene.

Folkegruppen yazidiene ble drevet på flukt av ISIL i det nordlige Irak. Til slutt var titusenvis av mennesker omringet på Sinjar-fjellet og FN fryktet folkemord.

– Folk ønsker veldig gjerne at Norge skal rydde opp i verden. Men det er vanskelig noen ganger, innrømmer Solberg.

Les også: Statsministeren skuffet etter Brann-tap: – Det raknet

Hun nevner for eksempel at selv om Norge bidro til nødhjelp til yazidiene, kunne vi ikke sende dem våpen på grunn av begrensninger som ligger på norsk våpeneksport. Regjeringen endte opp med å sende Hercules-fly som skulle hjelpe til med å frakte humanitær hjelp til yazidiene og alle de andre som ble drevet på flukt i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var USA som i august ba om blant annet Norges hjelp til å bistå i Nord-Irak. Det å ikke kunne stille opp med alle nødvendige ressurser, også militære, må ha vært utfordrende for Solberg.

Mer opptatt av hennes gambiske ekskjæreste

Men i norske medier er det 16 artikler om Erna Solberg og yazidiene. Det er nesten 100 artikler om Erna Solberg og Renate Nedregårds bok «Erna, fra fiasko til statsminister», og svært mange av dem handler om den gambiske ekskjæresten hennes.

– En av de store forskjellene på å være opposisjonspolitiker og statsminister må være kritikken og personfokuset. Hvordan takler du det?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å være statsminister i Norge er et privilegium, slår Erna Solberg fast.

– Men forskjellen er også på hvor mye ros du får, røper statsministeren som mener at det veier seg selv opp:

– Alle de hyggelige menneskene som sier du gjør en god jobb. Jeg går sjelden ut uten at jeg møter noen som sier noe hyggelig, og da mener jeg bare det å gå to kvartaler på Karl Johan, forteller Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg mener også at man må skille litt på den kritikken man får:

– Du har berettiget kritikk og rituell kritikk. Det er noen som sitter og kritiserer alle hele tiden, da er det klart at de også kommer til å kritisere deg, forklarer hun.

Les også: Solberg fortsatt populær som statsminister

Dette er hennes råd til deg i julen

Nå skal Solberg bare spille inn nyttårstalen, og så skal hun ha juleferie hun også.

– Talen var egentlig klar, men på grunn av noen tekniske problemer, må vi gjøre det på nytt, forteller hun.

Men hun er helt klar på hva som er hennes råd til deg for romjulen:

Kilder:

Oversikten over medieoppslag er fra Retriver.

Verdensbankens utviklingsindikatorer

Verdensbankens rapport om likestilling og utvikling