Meny

Ukraina åpner for NATO-medlemskap

President Petro Porosjenko og det ukrainske parlamentet vil at landet skal frasi seg sin status som alliansefritt, og søke medlemskap i NATO. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ukrainske parlamentet har vedtatt at landet skal gå bort fra sin status som alliansefritt, og jobbe mot NATO-medlemskap.

Forslaget fikk 303 stemmer, 77 flere enn det som var nødvendig for å bli vedtatt.

Russlands utsending til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sier til det nyhetsbyrået Interfax at avgjørelsen vil gjøre forholdet mellom de to landene enda vanskeligere:

– Dette er en fiendtlig handling mot oss. Dette politiske steget vil bare føre til flere plager i forholdet vårt og gjøre det mer akutt, sier Andrej Kelin.

Det vil uansett ta mange år før et ukrainsk NATO-medlemskap kan bli en realitet.

– Vår dør er åpen og Ukraina vil bli NATO-medlem hvis det ber om det og innfrir og følger de nødvendige kravene og prinsippene, sier en NATO-talsmann til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: – Vesten har skylden for katastrofen i Ukraina

Frykter Russland

Ukrainas president Petro Porosjenko har sagt at han vil søke om ukrainsk NATO-medlemskap, på grunn av faren Russland utgjør mot landets territorielle integritet.

– Ukrainas kamp for uavhengighet, suverenitet og territoriell integritet har blitt den avgjørende faktoren i vårt forhold til omverdenen, sa Porosjenko til en forsamling av utenlandske ambassadører i Kiev mandag kveld.

Prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker har i flere måneder ført en krig i Øst-Ukraina som så langt har kostet over 4.700 menneskeliv. Partene signerte en fredsplan i Hviterusslands hovedstad Minsk i september, men denne er brutt flere ganger.

Les også: Ukrainas nye regjering klar

Fredssamtaler

Det er ventet at fredssamtalene om Øst-Ukraina gjenopptas i Minsk onsdag.

Presidentene i Ukraina, Frankrike og Russland, samt Tysklands statsminister Angela Merkel, ble i en telefonkonferanse mandag kveld enige om at den såkalte kontaktgruppen for Ukraina skal møtes onsdag og fredag.

Ukraina erklærte seg alliansefrie under sterkt russisk press i 2010. Før det hadde landet aktivt søkt medlemskap i NATO, men Ukrainas kandidatur ble aldri sett på som seriøst på grunn av det lave nivået til landets væpnede styrker og på grunn av høyt korrupsjonsnivå.

Frykter NATO

Moskva har satt Kievs fortsatte uavhengighet som en forutsetning for å bidra til å få en slutt på det prorussiske opprøret i Øst-Ukraina.

President Vladimir Putins syn på NATO som den største trusselen mot det moderne Russland, har blitt ytterligere forsterket av den dramatiske tilspissingen mellom Vest-Europa og Russland i år over Ukraina, skriver nyhetsbyrået AFP.

– En NATO-søknad vil gjøre Ukraina til en potensiell militær motstander for Russland, skrev Russlands statsminister Dmitrij Medvedev på Facebook mandag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus