Meny

Internett forsvant i Nord-Korea

Nord-Korea og leder Kim Jong-un beskyldes for å stå bak dataangrepet mot filmselskapet Sony Pictures. Foto: KNCA / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea har delvis fått tilbake internett etter et brudd i forbindelsen som varte i over ni timer, ifølge dataeksperter. De mener landet kan ha blitt utsatt for et dataangrep.

Nettforbindelsen, som i utgangspunktet er begrenset, brøt fullstendig sammen mandag. Tirsdag morgen lokal tid hadde situasjonen bedret seg, ifølge det amerikanske datasikkerhetsselskapet Dyn Research.

– Det gjenstår å se hvor stabil forbindelsen er, sier Jim Cowie, som leder selskapets forskningsavdeling.

Det store flertallet av nordkoreanerne har uansett aldri hatt mulighet til å komme seg på nett. Kun et lite antall mennesker i landets ledelse antas å ha tilgang til internett.

Les også: Nord-Koreas Internett ser ut til bryte sammen

Angrep på Sony

Nettproblemene i Nord-Korea oppsto etter at USAs president Barack Obama før helgen lovet å svare på dataangrepet mot Sonys filmstudio.

Obama er sikker på at Nord-Korea står bak det omfattende angrepet mot Sony, men amerikanske tjenestemenn nekter å svare på hvorvidt Washington allerede har iverksatt sin motreaksjon.

Bakgrunn: Tilspisset cyberkrig mellom USA og Nord-Korea

Flere tjenestemenn med god kjennskap til etterforskningen av Sony-hackingen hevder overfor nyhetsbyrået Reuters at USA ikke har iverksatt noe dataangrep mot Nord-Korea.

Ifølge Dyn Research er det mulig at nettproblemene i landet kun skyldes tekniske problemer. En av selskapets ledere sier imidlertid at han ikke vil bli overrasket om Nord-Korea er blitt utsatt for et dataangrep.

– Lever i et mareritt

FNs sikkerhetsråd diskutere mandag menneskerettighetssituasjonen i Nord-Korea for første gang noensinne. Beslutningen om å drøfte alle sider ved situasjonen i landet ble fattet tross motstand fra Kina.

Les også: USA anklager Nord-Korea for dataangrep

USAs FN-ambassadør Samantha Power sa i sitt innlegg at Nord-Koreas innbyggere lever en marerittaktig tilværelse. Hun viste til opplysninger fra nordkoreanske flyktninger som har fortalt om svært brutale forhold i landets fangeleirer.

Møtet i Sikkerhetsrådet kom i kjølvannet av at en FN-komité i november vedtok en resolusjon som ber Sikkerhetsrådet vurdere om Nord-Korea skal stilles for Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

En FN-kommisjon mener drapene, torturen og overgrepene i landets fangeleirer kan sammenlignes med nazistenes forbrytelser under andre verdenskrig.

Nordkoreanske myndigheter stiller seg avvisende til beslutningen om å diskutere menneskerettighetssituasjonen i landet i Sikkerhetsrådet.

Diskusjonen er ledd i en plan om å bruke anklager om menneskerettighetsbrudd som en unnskyldning for å invadere Nord-Korea, mener de.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus