Tilspisset cyberkrig mellom USA og Nord-Korea

USA vil komme med et passende svar til Nord-Korea som følge av dataangrepet, sa president Barack Obama fredag. Foto: Reuters / NTB scanpix
USA vil komme med et passende svar til Nord-Korea som følge av dataangrepet, sa president Barack Obama fredag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Mens USA jobber for å få på plass en internasjonal reaksjon på dataangrepet mot Sony Pictures, truer Nord-Korea med nye dataangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA rådfører seg nå med sju land for å få en felles internasjonal respons på hackerangrepet, opplyser en ikke navngitt tjenestemann i Obama-administrasjonen til nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig vurderer USAs president Barack Obama om Nord-Korea skal settes tilbake på amerikanernes liste over stater som støtter terrorisme etter angrepet. Obama vil imidlertid ikke omtale dataangrepet som en krigshandling.

– Jeg mener det var svært kostbar cybervandalisme, sa Obama i et intervju med CNN søndag.

Les også: Obama: – Feil å trekke filmen «The Interview»

Ber Kina om hjelp

USA har henvendt seg til Storbritannia, Australia, New Zealand, Sør-Korea, Japan, Kina og Russland, ifølge den høytstående tjenestemannen. I tillegg har USA bedt Kina om hjelp til å forhindre eventuelle nye dataangrep fra Nord-Korea.

– Vi har diskutert saken med kineserne for å dele informasjon, uttrykke våre bekymringer om angrepet og for å be om deres samarbeid, sier han.

– Det vi ser etter, er en form for blokade som kan hindre forsøket deres på å utføre angrep, sier en annen tjenestemann til New York Times.

Les også: – Nord-Korea har atomstridshoder

Vil slå tilbake

Nord-Korea truer på sin side med å slå tilbake mot Det hvite hus og andre amerikanske mål dersom USA innfører nye sanksjoner som følge av cyberangrepet.

Ifølge landets nasjonale forsvarskommisjon (NDC) er Nord-Korea «rede til en konfrontasjon med USA på alle krigsområder inklusive cyberkrig».

– Våre tøffeste mottiltak vil bli tatt mot Det hvite hus, Pentagon og hele det amerikanske fastlandet, heter det i en uttalelse fra NNC.

Overbevist

Obama sa fredag at han er overbevist om at Nord-Korea sto bak dataangrepet mot filmselskapet Sony Pictures 25. november, som ble iverksatt for å stanse filmsatiren «The Interview» som Pyongyang opplever som en latterliggjøring av Nord-Koreas leder Kim Jong-un. USA vil svare «proporsjonalt» på angrepet, sa Obama.

Han ville imidlertid ikke si om bruk av militærmakt eller nye økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea er blant alternativene som vurderes.

Nord-Korea nekter for å stå bak dataangrepet og har tilbudt seg å bidra til en felles gransking av saken, noe USA har avslått.

Personvernpolicy