– Politidrapsmann i New York var politifiendtlig

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som skjøt og drepte to politimenn i New York-bydelen Brooklyn, har på sosiale medier truet med å drepe politimenn. Tidligere på dagen hadde han skutt kjæresten sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg fordømmer disse drapene. I dag er det to modige menn som ikke får returnere til sine familier, sier presidenten i en uttalelse. Obama har akkurat reist på juleferie til Hawaii.

I forkant av drapene hadde gjerningsmannen, som politiet har identifisert som Ismaaiyl Brinsley (28), kommet med trusler via sosiale medier om å drepe politimenn i New York. Tidligere på dagen hadde han skutt kjæresten sin i Baltimore, opplyste politimester William Bratton på en pressekonferanse i 20-tiden lørdag lokal tid.

Kjæresten i live

De to politimennene ble skutt og drept mens de satt i patruljebilen sin i Brooklyn i New York like før klokken 15 lokal tid – rundt klokka 21 norsk tid.

– De ble henrettet i et bakholdsangrep. I dag mistet vi to av New Yorks beste politimenn, sa Bratton.

Gjerningsmannen kjæreste ble alvorlig skadd, men tilstanden er stabil, ifølge New York Daily News.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brinsley tok undergrunnsbanen til Brooklyn og skjøt politimennene, Wenjian Liu og Rafael Ramos, i hodet gjennom passasjervinduet på patruljebilen, opplyser politiet. Han flyktet deretter til en undergrunnsstasjon i nærheten, der han tok sitt eget liv.

I strupen på de Blasio

Politimester Bratton kunne ikke si noe om motivet for handlingen, men opplyser at politiet ikke tror det dreier seg om en terrorhandling.

Flere politimenn i New York legger skylden på borgermester Bill de Blasio for det som har hendt. Mange snudde ryggen til ordføreren da han ankom pressekonferansen i Brooklyn lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helt siden de Blasio ble ordfører, har det vært stigende lovløshet i en rekke distrikter. Det er hans feilslåtte politikk som har gjort at dette har skjedd. Blodet er på hans hender, sier Ed Mullins, leder i politibetjentenes fagforening.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De Blasios talsmann, Phil Walzak, reagerer på uttalelsene om ordføreren, som har hatt jobben siden januar.

– Det er uheldig at noen tar i bruk splittende retorikk når vi står overfor en slik tragedie, sier Walzak.

Sist en politimann i New York-politiet ble drept på jobb var i 2011, ifølge New York Times.

– Hevn for Michael Brown

Ifølge Washington Post publiserte Brinsley tre timer før han drepte politimennene et innlegg på sin Instagram-profil om at han ville drepe politimenn som hevn for drapene på Michael Brown og Eric Garner.

Den svarte tenåringen Brown ble skutt og drept av en hvit politimann i Ferguson i august. Den svarte seksbarnsfaren Garner døde etter å ha blitt tatt nakkegrep på av en hvit politimann i New York i sommer.

«Jeg skal gi griser vinger i dag», skrev Brinsley på sin Instagram-profil ifølge Washington Post. Under hadde han publisert et bilde av en pistol og et par blodstenkte kamuflasjebukser.

«De tar en av våre. La oss ta to av deres», skrev han.

Borgerrettsforkjemper Al Sharpton fordømmer handlingen, skriver New York Times.

– Bruk av Eric Garners og Michael Browns navn i forbindelse med vold eller drap på politi er forkastelig og imot søken etter rettferdighet i begge sakene, sier Sharpton.