Åpen for alle - alltid

Afghanske fanger sendt hjem fra Guantanamo

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire afghanere som har sittet fengslet på den amerikanske militærbasen Guantanamo på Cuba, er sendt hjem, opplyser USAs forsvarsdepartement.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter undersøkelser der vi har sett på en rekke faktorer, blant annet sikkerhet, er disse mennene klargjort for overføring, opplyser Pentagon.

De fire mennene, som har sittet fengslet i over ti år, ble natt til lørdag fløyet til Kabul og overført til afghanske myndigheter. Dette er første gang amerikanerne har overført afghanske fanger fra Guantanamo til afghanske myndigheter siden 2009, skriver Reuters.

Over 130 igjen

Trolig er det i dag åtte afghanere blant de mer enn 130 fangene som fortsatt holdes i fengselet. I alt har det vært holdt minst 770 fanger der siden 2002.

Fangene får ikke prøve sine saker for en domstol, og noen av dem har sittet innesperret i over ti år. USA har høstet sterk internasjonal kritikk for fangebehandlingen i Guantanamo-leiren, og kritikere både i og utenfor USA har kalt den en skamplett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i desember sendte USA seks menn som hadde sittet innesperret i Guantanamo-fengselet i over ti år, til Uruguay, som har vært villig til å ta imot fangene og gi dem et sivilt liv. Dette var fire syrere, en tunisier og en palestiner. Gruppen på seks er den største som har forlatt fangeleiren på Cuba siden 2009.

Problemer

USA har hatt store problemer med å få tømt fangeleiren på Cuba.

President Barack Obama besluttet straks etter at han ble innsatt i januar 2009, at fangeleiren skulle nedlegges i løpet av et år, men måtte gi opp dette etter å ha støtt på politiske, juridiske og diplomatiske problemer.

Fangeleieren ble opprettet som følge av invasjonen av Afghanistan som fulgte i kjølvannet av terrorangrepet mot New York og Washington 11. september 2001.