Sjøfolk demonstrerte mot Norge i Madrid:

– Vi trodde aldri Norge skulle være så hjerteløse

DEMONSTRERT MOT NORGE: Sjøfolkene avholdt onsdag den første av en serie markeringer utenfor den norske ambassaden i Madrid. Foto: Alberto Paz Viñas.
DEMONSTRERT MOT NORGE: Sjøfolkene avholdt onsdag den første av en serie markeringer utenfor den norske ambassaden i Madrid. Foto: Alberto Paz Viñas.

300 tidligere sjøfolk og deres støttespillere demonstrerte for å få tilbake skattepengene de betalte inn mens de seilte på norske skip.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den norske ambassaden skammet seg. De heiste ikke engang flagget.

Det sier den forhenværende sjømannen Alberto Paz Viñas til ABC Nyheter på telefon fra Spania, etter den første i en serie varslede demonstrasjoner utenfor den norske ambassaden i Madrid onsdag.

Ifølge Paz Viñas hadde drøyt 300 personer møtt opp for å kreve skattepenger tilbake fra Norge.

Han er talsmann for organisasjonen Long Hope, som kjemper for interessene til 12.000 spanske sjøfolk som jobbet på norske skip fram til 1994, betalte skatt til Norge uten å sette sin fot her, men ikke opparbeidet seg pensjon hverken i Norge eller Spania.

Nå krever de å få tilbake skattepengene de betalte inn. Det har finansminister Siv Jensen (Frp) bestemt avvist.

Les også: – Norge har utnyttet oss i mange år

– Vi bidro til paradiset

– Pensjonsavgift fikk vi ikke lov til å betale, forteller Alberto Paz Viñas, som varsler nye demonstrasjoner mot Norge, første gang 22. januar.

– Da vil vi bli flere tusener. Etter demonstrasjonen vår i går har vi fått henvendelser fra en rekke organisasjoner som vil støtte oss. Etter å ha demonstrert utenfor ambassaden, vil vi marsjere ut i gatene og til hovedtorget Puerta del Sol, sier han.

Han ser det som en stor sosial urettferdighet som Norge burde skamme seg over, at sjøfolkene måtte betale skatt og ikke fikk noen ting igjen for det.

– Vi trodde aldri at Norge ville være så hjerteløse. Det er småpenger for Norge å betale tilbake skatten vår. Vi har hjulpet Norge til å bli det paradiset det er i dag.

Les også: Spanske sjøfolk på norske skip får ikke pensjon

Ambassadøren: – Begrenset omfang

– Hvor pinlig er sjøfolkenes markering av krav for Norge i Spania, ambassadør Johan Vibe?

– Det skrives noe om dette. Men demonstrasjonen og oppmerksomheten rundt det har vært relativt begrenset, sier ambassadør Vibe til ABC Nyheter.

– For oss er dette uttrykk for at det er ytringsfrihet i Spania. Men det finnes ikke noe rettslig grunnlag for å yte dem trygd eller tilbakebetale skatt. Dette har vært vurdert grundig av flere departementer og sivilombudsmannen ved flere anledninger, sier Vibe.

– Har denne striden preget forholdet på diplomatisk nivå?

– Den har vært nevnt, men preger ikke forholdet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus