Norske jagerfly på oppdrag i nord

Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter torsdag formiddag at det pågår et oppdrag i nordområdene. Arkivfoto: NTB scanpix
Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter torsdag formiddag at det pågår et oppdrag i nordområdene. Arkivfoto: NTB scanpix

Rett før Russlands president Vladimir Putin startet sin årlige pressekonferanse i Moskva torsdag, lettet to norske jagerfly fra Bodø med kurs mot nordområdene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi kan bekrefte at det pågår et oppdrag i nordområdene, sier pressevakt Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2.

Men overfor ABC Nyheter toner Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) ned alvoret i kjølvannet av TV2s historie om de norske jagerflyene.

– Dette er så langt et standard oppdrag. Faktisk nummer 48 så langt i år, sier kaptein Stordal.

Han understreker også at dette ikke er en særlig stor økning i antallet oppdrag for de norske QRA-flyene (Quick Reaction Alert). I fjor hadde de 41 slike oppdrag.

Disse flyene står på døgnkontinuerlig beredskap og brukes til å identifisere blant annet russiske fly og fartøy.

De siste månedene har Nato-fly har vært på vingene mer enn 100 ganger på grunn av russiske krigsfly.

Les også: Putin: – Ikke Russlands feil at økonomien er i vansker

De norske flyene har registrert et økt antall russiske fly langs grensen, men ved FOH legger en vekt på at det samlede antallet fortsatt er lite - selv om det er snakk om stadig mer morderne fly.

– Når det er snakk om tall under hundre, så gjør enkeltepisoder med 8-10 fly store utslag, sier Brynjar Stordal til ABC Nyheter.

Før dagens oppdrag hadde norske fly identifisert 79 russiske fly så langt i år. I fjor var det samme tallet 58.

I oktober var det to enkeltepisoder på samme dag. Da så man 8-10 russiske fly som fortsatte helt ned til Spania og Portugal.

Under Den kalde krigen på 80-tallet var det derimot vanlig med 500-600 identifiseringer årlig utenfor norskekysten.

Personvernpolicy