– USA anklager Nord-Korea for Sony-angrep

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske etterforskere har fastslått at Nord-Korea sto bak datainnbruddet mot Sonys filmstudio, ifølge flere medier. USAs president forsikrer at kinogjengere er trygge, tross hackeres terrortrussel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs gransking konkluderer med at regjeringen i Pyongyang er ansvarlig for dataangrepet, sier en amerikansk regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters. CNNs kilder tror amerikanske myndigheter kan komme til å offentliggjøre konklusjonen allerede torsdag.

Opplysningene kom like etter at Sony Pictures besluttet å avlyse den planlagte premieren på actionkomedien «The Interview» som følge av at en rekke store kinobedrifter dropper å vise filmen etter terrortrusler fra hackere.

Filmen, som er en actionkomedie med Seth Rogen og James Franco i hovedrollene, handler om en talkshow-vert som hyres av CIA for å ta livet av Nord-Koreas leder Kim Jong Un.

Viser til 11. september

Denne uken advarte gruppen som kaller seg Guardians of Peace, som er et navn Sony-hackerne har brukt i tidligere sammenhenger, kinoer mot å vise filmen. De truet med hevn og ba publikum holde seg unna kinosalene. Trusselens avsendere refererte også til terrorangrepet i USA 11. september 2001.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke sett noen troverdige beviser på at det foreligger noen alvorlig trussel om noe terrorangrep mot kinoer som viser den aktuelle filmen. Men vi er årvåkne, og dersom vi får noen troverdige indikasjoner, skal vi varsle folket. Inntil videre anbefaler jeg at folk går på kino, sier president Barack Obama i et intervju med ABC News.

«Svært alvorlig»

Kilder nær etterforskningen av datainnbruddet mot Sony 25. november, har tidligere nevnt Nord-Korea som hovedmistenkt, men USA har ennå ikke offentlig anklaget Pyongyang for å stå bak. Nordkoreanske diplomater har dessuten har avvist anklagene, selv om representanter for regimet har beskrevet filmen både som «terrorisme» og «en krigshandling».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: – Sony-hackere truer med å angripe kinopublikum

Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsråd vil ikke bekrefte opplysningene sitert fra anonyme kilder i en rekke medier, om at USA mener å vite at Nord-Korea står bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dataangrepet er svært alvorlig. Vi etterforsker det, og FBI bør kunne ha mer informasjon i løpet av de kommende dagene om hvem de mistenker for å stå bak, og hvorvidt det var statsstøttet, sier Obama.

– Hackerne vant

En rekke store kinobedrifter i USA kunngjorde i kjølvannet av trusselen at de ikke vil lansere filmen som planlagt i Nord-Amerika 1. juledag. De viser til truslene fremsatt av hackerne som brøt seg inn i Sonys datasystemer forrige måned.

– I lys av beslutningen fra flertallet av våre utstillere om ikke å vise filmen «The Interview», har vi bestemt å ikke gjennomføre den planlagte kinopremieren 25. desember, heter det fra Sony.

Rob Lowe, som er blant en rekke stjerner med cameoroller i filmen, uttrykte sin overraskelse på Twitter onsdag:

– Wow. Alle bukket under. Hackerne vant. En full seier for dem. Wow, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gebrokkent engelsk

Sonys beslutning om å avlyse hele Nord-Amerika-premieren 1. juledag er det hittil klareste tegnet på at hackernes innflytelse vokser.

– Husk 11. september 2001. Vi råder deg til å holde deg for seg selv og unna stedene på det tidspunktet, heter det blant annet i trusselen som tirsdag ble publisert på gebrokkent engelsk fra gruppen Guardians of Peace.

Det er den samme gruppen hackere som hevder å stå bak datainnbruddet hos Sony 24. november. FBI, som etterforsker innbruddet, utstedte tidligere denne uken en advarsel til kinoer og andre bedrifter knyttet til Sonys film «The Interview», om at de kunne bli rammet av dataangrep.