– Cubanere rørt til tårer av nytt forhold til USA

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et historisk øyeblikk, sier Cuba-ekspert Borghild Tønnessen-Krokan om de varslede endringene i forholdet mellom USA og Cuba.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En ung cubansk kvinne jeg satt sammen med da kunngjøringene kom, begynte å gråte, forteller Tønnessen-Krokan på telefon til NTB fra Cubas hovedstad Havanna.

Tønnessen-Krokan bor på Cuba og jobber som konsulent for blant andre Norsk utenrikspolitisk institutt og Universitetet i Oslo.

– En eldre dame ble også rørt til tårer. Hun ble født før den cubanske revolusjonen og fikk sin skolegang da Fidel Castro-regimet kom til makten. Men de siste årene har hun sett hvordan det har blitt vanskelig å leve på Cuba. Hun sa hun aldri trodde hun skulle oppleve denne dagen i sin levetid, forteller Tønnessen-Krokan.

Hun mener kunngjøringene kommer nokså brått, selv om det har vært kjent at det i løpet av det siste året har vært dialog mellom de to landene «under radaren». Hun peker videre på at det er i USAs interesse å bedre forholdet til Cuba nå.

– Raul Castro har varslet at han går av i 2018. Å bedre forholdet til Cuba nå, kan bidra til politisk stabilitet før en ny president kommer til makten. USA ønsker ikke et politisk ustabilt naboland, sier Borghild Tønnessen-Krokan.