Hushjelpen kjent skyldig i drap på Pål Stener Johannessen

Juryen i Borgarting lagmannsretten kjente onsdag ettermiddag den tiltalte kvinnen (62) skyldig i drap på Pål Stener Johannessen (90).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Men jeg er jo ikke skyldig, jeg har ikke gjort det, sa den 62 år gamle kvinnen gråtende da lagdommer Kristin Robberstad spurte om hun hadde forstått kjennelsen.

Rett etter klokka 16 onsdag, etter to timer med rådslagning mellom jurymedlemmene, ble den tidligere hushjelpen funnet skyldig i forsettlig drap på sin tidligere arbeidsgiver, Pål Stener Johannessen. Den 90 år gamle mannen ble funnet død i sengen sin om kvelden den 13. mars i fjor. Obduksjonsrapporten konkluderer med at han døde av kvelning som følge av ytre vold, og hadde skader i ansiktet og på halsen som det var svært lite sannsynlig at han kunne ha påført seg selv.

Ifølge tiltalen mener aktor at kvinnen presset eksempelvis en pute over Johannessens ansikt slik at han ikke fikk puste. Kvinnen har hele veien benektet straffskyld.

Kjennelsen onsdag samsvarer med dommen i Oslo tingrett i sommer. Da ble kvinnen dømt til 13 års fengsel for forsettlig drap.

Dårlig helse og høy alder

Etter det NTB forstår, vil retten trolig ta utgangspunkt i et straffenivå på tolv år, i tråd med Høyesteretts praksis, og justere straffen basert på individuelle og saksspesifikke forhold.

Retten kommer til å behandle straffeutmålingen torsdag, der begge parter skal argumentere for hva som er rett straff.

– For min klient gjelder det en del individuelle forhold, fengselsstraff er en ekstrem belastning for henne. Jeg kommer blant annet til å legge vekt på hennes høye alder og de store helseplagene hun har hatt mens hun har sittet varetektsfengslet, sier kvinnens forsvarer, advokat Øystein Storrvik, til NTB.

I flere minutter etter at juryen var dimittert sto kvinnen gråtende i rettslokalet mens hun fikk lange klemmer av sine nærmeste familiemedlemmer. De har fulgt den spesielle saken fra tilhørerbenken, og reagerte også med fortvilelse over utfallet.

– Min klient har hele tiden nektet skyld og er selvsagt svært fortvilet over det som har skjedd i dag, sier Storrvik.

Aktor: Sjalu på yngre rival

Kvinnen var hushjelp for Johannessen i 15 år. Aktor mener sjalusi, frykt for betydelig inntektstap og frykt for å miste en betydelig arv etter 90-åringen var motivet for drapet. Sjalusien var rettet mot en nesten 30 år yngre hjemmehjelp, som i løpet av et halvt år fikk en svært sentral posisjon overfor Johannessen.

En bekjent av ham sa han opplevde forholdet til hjemmehjelpen som «en gammelmannsforelskelse».

Som om ikke det var nok, hadde den gamle mannen fått laget utkast til nytt testamente, der hjemmehjelpen var inne som enearving. Og hushjelpen var helt ute.

Ikke bare risikerte den uføretrygdede kvinnen å tape en betydelig ekstrainntekt, 20.000 kroner i måneden minus utgifter til mat og annet, hun risikerte også å miste hele arven etter Johannessen, vurdert til rundt 15 millioner kroner, ifølge aktor.

– Det kan være vanskelig å tro og forstå at tiltalte tok livet av Johannessen, slik hun framstår her i retten. Hun er en kvinne i 60-årene, som er mor og bestemor. Men man kan ikke se på et menneske hva det er i stand til å gjøre i en gitt situasjon, sa Irgens i sin sluttprosedyre.

Personvernpolicy