USA og Cuba starter historiske forhandlinger

USA og Cuba starter forhandlinger om å normalisere forholdet og åpne ambassader, opplyser amerikanske tjenestemenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidenten presenterte en kraftig oppmykning av USAs Cuba-politikk i en TV-sendt tale onsdag, samtidig som Cubas president Raul Castro talte til det cubanske folk.

Obama innledet med å si at USAs rigide politikk overfor Cuba de siste tiårene har hatt liten effekt.

– Nå vil vi normalisere forholdet og starte et nytt kapittel, fortsatte han.

Obama framholdt at han lenge har hatt et ønske om å ta nye skritt overfor regimet i Havana, men slo fast at et klart hinder var i veien, nemlig skjebnen til amerikaneren Alan Gross som satt fengslet på Cuba for å ha importert forbudt teknologi.

Fanger frigitt

Tre amerikanske senatorer fløy onsdag til Cuba for å hente Gross, som landet på den amerikanske flybasen Andrews i delstaten Maryland ved 12-tiden lokal tid.

Løslatelsen av Gross er del av en større fangutveksling mellom Cuba og USA. Vatikanet har vært involvert i forhandlingene, og Obama takket i sin tale pave Frans.

– I dag kom Alan hjem til sin familie, sa Obama.

Den 65 år gamle mannen som ble arrestert i 2009, ble frigitt sammen med en framstående amerikansk etterretningskilde som ifølge Obama har sittet fengslet i to tiår. CNN melder at det er snakk om en cubansk statsborger som spionerte for amerikanske etterretningsmyndigheter. Han skal ha bidratt til å identifisere cubanske spioner i USA.

Det er også bekreftet at Cuba løslater 53 personer som USA anser som politiske fanger.

Til gjengjeld ble tre cubanske agenter som har vært fengslet i USA, returnert til Havanna. De tre som er løslatt, er tre av fem cubanere som ble pågrepet i 1998 og dømt for spionasje i 2001.

Store endringer

Obama varslet at USA og Cuba vil jobbe for å opprette normale diplomatiske forbindelser og åpne ambassader i hverandres land. USAs handelsembargo mot Cuba skal etter planen lettes, og restriksjoner på reiser til øystaten mykes opp.

Videre vil landene jobbe for at bankforbindelsene normaliseres og handelen mellom landene økes. USA vil også vurdere å fjerne Cuba fra listen over stater som sponser terrorisme.

Hvor raskt de kunngjorte endringene vil finne sted, er fortsatt ikke klart. Det amerikanske finansdepartement opplyser at ingen sanksjoner overfor Cuba vil bli opphevet « umiddelbart», men at endringer vil finne sted de nærmeste ukene.

Castro talte

– Etter mer enn et halvt århundre har vi blitt enige om å gjenoppta diplomatiske forbindelser, sa Cubas president Raul Castro i sin TV-tale. Men han bemerket også at den amerikanske handelsembargoen, som han omtalte som en «blokade», fortsatt står ved lag.

Obama opplyste at han tirsdag snakket med Cubas president Raul Castro om endringen i politikken. USA og Cuba har i dag ingen offisielle diplomatiske forbindelser og har vært ideologiske motstandere siden nåværende president Raul Castros bror, Fidel Castro, kom til makten på Cuba i 1959. Cuba har vært under handelsembargo fra USA siden 1962.

Sentrale kilder opplyser at Obama godkjente en gjennomgang av USAs politikk overfor Cuba i april. Årsaken er at Obama-regjeringen mener den tidligere politikken overfor den sosialistiske øystaten «ikke har fungert».

Kan bli politisk rabalder

En normalisering av forholdet til Cuba vil møte kraftig motstand hos innflytelsesrike politisk organiserte eksilcubanere i USA, som kjemper mot enhver kontakt med øystaten. Også enkelte amerikanske politikere har allerede rettet kritikk mot fangeutvekslingen.

– Å bytte Alan Gross mot dømte kriminelle setter en farlig presedens, sier senator Bob Menendez.

– Jeg vil gjøre alt jeg kan for å blokkere Obamas skritt mot å normalisere forholdet til Cuba, sier senator Marco Rubio.

Personvernpolicy