– Hvor mange liter kaffe drikker 50 journalister og en statsminister?

Svaret vil kanskje overraske deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det serveres julebrød med brunost, grovskiver med ribberull og sennep. Statsministeren setter seg ned ved utvalgte bord og får noen nøye tilmålte minutter, før rådgiveren dirigerer henne videre til neste stol.

Journalistene sitter litt rettere i ryggen og når et vannglass går over ende, tørkes det frenetisk, i et forsøk på å ikke ødelegge den gode, men litt anstrengte uformelle stemningen rundt bordet.

Solberg kikker på vanndammen og løfter et øyebryn før hun fortsetter setningen. Det er nesten umerkelig.

Man snakker om neste sesong av Mammon og Erna Solberg forteller hvem på stab’en som ville vært ansvarlig for eventuelle kriminelle forhold. Det humres lett rundt bordet.

Fremhever Jens

– Hun har litt å leve opp til etter Jens, kommenterer en journalist i et internasjonalt mediebyrå, og fortsetter:

– Jens elsket disse uformelle samlingene. Han likte særlig godt å håndhilse på de journalistene han ikke kjente og si: «Hei, det er jeg som er Jens».

– Han mobbet oss, forteller en kommentator i et stort norsk mediehus og det er tydelig at dette var noe hun satte pris på.

Erna Solberg setter seg ned og snakker med de norske politiske journalistene over kaffe i en julepynta bolig. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.Erna Solberg setter seg ned og snakker med de norske politiske journalistene over kaffe i en julepynta bolig. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.

Men når den nøye tilmålte runden ved bordene er ferdig holder Solberg en innledning om hva hun mener har vært de viktigste sakene.

Det er nemlig den halvårlige pressekonferansen der statsministeren og pressen oppsummerer året som har gått. Og vi er i representasjonsboligen.

Tidligere regjeringer og statsministre på deres halvårlige pressekonferanser. Alle foto: NTB scanpix.Tidligere regjeringer og statsministre på deres halvårlige pressekonferanser. Alle foto: NTB scanpix.

Les mer: Velgerne likte oss bedre i fjor

Se også: Hele den halvårlige pressekonferansen med statsminister Erna Solberg

Regn var et problem

Før var den halvårlige pressekonferansen på ulike steder hver gang.

Men faren for regn har gjort det praktisk å være i statsministerens representasjonsannlegg.

For et halvt år siden var de i hagen og dette er den fjerde gangen man er i representasjonsboligen før juleferien. Det er dermed blitt en tradisjon.

Erna Solberg forlater den uformelle samtalen med journalistene for å gå løs på pressekonferansen. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.Erna Solberg forlater den uformelle samtalen med journalistene for å gå løs på pressekonferansen. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.

Erna Solberg oppsummerer året. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.Erna Solberg oppsummerer året. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.

Ingen av journalistene visste på stående fot akkurat hvor lenge man har hatt halvårlige pressekonferanser. Men et raskt søk i arkivet viser at så langt tilbake som i 1980 refereres det til den halvårlige pressekonferanse, som allerede da var en etablert ordning.

Og i 1986 hadde VG en egen leder der de klaget på at den nylig påtrappende statsminister Gro Harlem Brundtland hadde avlyst den halvårlige pressekonferansen fordi hun bare hadde sittet ved Kongens bord i to måneder.

VG mente at dette var en dårlig unnskyldning.

Mobber Solberg media nok?

Erna Solberg snakker om den turbulente høsten i Ukraina og forholdet til Russland . Hun nevner Sør-Sudan , Den sentralafrikanske republikk og ebola.

Les mer: ABC Nyheter besøkte Bangui: – 20.- 30.000 mennesker bor ved rullebanen

Hun snakker mest om den økonomiske situasjonen og hvordan budsjettet svarer på utfordringene i den utfordrende økonomiske situasjonen i resten av verden, samt overgangen til en mindre oljebasert økonomi i Norge.

Så er det spørsmålsrunden. Fjorten av journalister stiller spørsmål i plenum. Tre-fire av dem har flere spørsmål. Fire-seks av spørsmålene spør hva hun egentlig mente med at det hadde vært en turbulent høst internt i mindretallsregjeringen og krangelen med de andre partiene.

Og Solberg kommer med et lite stikk tilbake til media:

Men direkte mobbing, kan det vel ikke kalles.

Flokkmentalitet

Så er det tid for live-intervju med NRK og TV 2 og en-til-en-intervju. Journalistene har fått tilmålte minutter for intervju, men elleve av de oppmøtte har ikke avtalt på forhånd og får noen raske minutter hver. Journalistene flokker seg rundt Solberg.

– Det er bare å sette seg ned, dere får ikke intervjuet fortere av at dere står i ring rundt henne, er beskjeden til journalistene.

Men bare et par av journalistene setter seg ned.

– Jeg fortrekker å stå her, jeg, svarer en annen. Journalister er som kjent flokkdyr.

Nydelige kokosmakroner

Etter hvert forsvinner journalistene sakte med sikkert ut av boligen, bare dem som har avtalte intervjuer sitter igjen.

– Har dere smakt på kokosmakronene?, spør en av rådgiverne.

– De er bakt her, i går, og de er perfekte. De er myke inni og sprø utenpå, sier hun.

– Ja, de var gode, kan vi bekrefte. Vi har allerede fått tips om å prøve makronene fra mer stuevarme journalister.

Og så til det store spørsmålet, nei, ikke hvordan de økonomiske problemene i Russland vil påvirke situasjonen i Ukraina og forholdet til Norge og resten av Vesten, men hvor mye kaffe som gikk med:

Kaffekjelen som er satt frem tar ti liter kaffe. Ifølge serveringspersonalet så ble den fyllt opp tre ganger. Så de nesten 50 journalistene klarte å sette til livs nesten 40 liter kaffe på de timene de var på besøk i Statsministerboligen.

Intervjuet med Erna Solberg kommer 1. juledag på ABC Nyheter.

Personvernpolicy