– Terroristene bak skolemassakre støttes fra Kabul

Afghanistans president Ashraf Ghani ønsker å bedre forholdet til Pakistan, men har ifølge eksperter ikke brutt båndene mellom afghansk etterretning og opprørerne som tirsdag massakrerte 144 ved en skole i Peshawar. Foto: Reuters
Afghanistans president Ashraf Ghani ønsker å bedre forholdet til Pakistan, men har ifølge eksperter ikke brutt båndene mellom afghansk etterretning og opprørerne som tirsdag massakrerte 144 ved en skole i Peshawar. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terroristene som massakrerte 132 skolebarn og 12 lærere i Pakistan, støttes av våre allierte i Kabul, mener eksperter på området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Taliban i Pakistan:
  • Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) er en paraplyorganisasjon som samler flere opprørsgrupper.
  • Dannet i 2007 av Baitullah Mehsud, en krigsherre fra klanområdene i Sør-Waziristan, som ble drept en amerikansk drone i 2009. Hans etterfølger Hakimullah Mehsud led samme skjebne i 2013. Siden har gruppen vært splittet i fraksjoner.
  • TTP har godt fotfeste i provinsen De føderalt administrerte stammeområdene nord i Pakistan, der pakistanske myndigheter har liten kontroll. Men Taliban opererer også i naboprovinsen Khyber Pakhtunkhwa (tidligere NWFP, den nordvestlige grenseprovinsen) der Peshawar ligger.
  • TTP er til stede også andre steder i Pakistan, inkludert storbyen Karachi helt sør i Pakistan.
  • TTP betraktes som den største sikkerhetsrisikoen i Pakistan
  • Sier den vil opprette et emirat i Pakistan med streng tolkning av islamsk lov.

(Kilde: NTB, TT)

– Afghansk etterretning, i samarbeid med indisk etterretning, støtter Taliban-grupper i Pakistan, sier Helge Lurås, som er leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

– Mange får seg ikke til å tro at våre allierte kan gjøre dette, men dette er ikke konspirasjonsteorier, sier han til NTB.

Ikke felles fiende

Lurås understreker at pakistansk Taliban, kjent som Tehreek-e-Taliban (TTP), ikke må forveksles med Taliban i Afghanistan.

– Pakistansk Taliban har regimet i Islamabad som hovedfiende, mens afghansk Taliban i alle år har vært støttet av den pakistanske etterretningstjenesten (ISI), sier Lurås.

– I Kabul snakkes det om «good Taliban» og «bad Taliban», sier han.

Professor Thomas Johnson ved Naval Postgraduate School i California er enig og understreker også at de to opprørsgruppene har vidt forskjellige mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om de opprinnelig var allierte, har de gått hver sin vei, sier han til CNN.

Les også: Pakistan sørger etter skolemassakre

Naive

På samme måte som S-seksjonen i ISI står for støtten til Taliban, støttes Tehreek-e-Taliban fra en egen seksjon i den afghanske etterretningstjenesten (NDS). De finansieres paradoksalt nok i stor grad av USA.

– Afghanerne har nok forsøkt å holde denne virksomheten skjult for amerikanerne, men det er klart at noen har visst om dette, sier Lurås.

– Men vi i Vesten er naive til tusen og lette å lure, og det gjelder amerikanerne også, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Blodbad da terrorister stormet skole i Pakistan

På vei til møte

I oktober i fjor fikk omverdenen et lite innblikk i samarbeidet, da den pakistanske talibanlederen Latif Mehsud ble tatt til fange av amerikanske styrker øst i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mehsud var i følge med afghansk sikkerhetspersonell og på vei til et møte med NDS, og daværende president Hamid Karzai var rasende over pågripelsen.

Karzais talsmann Aimal Faizi innrømmet at afghansk etterretning i lengre tid hadde samarbeidet med Mehsud.

– Han er en del av en NDS-operasjon, på samme måte som andre etterretningsorganisasjoner har tilsvarende operasjoner, sa Faizi.

Indisk etterretning

Afghanistans nyvalgte president Ashraf Ghani har gjort det klart at han ønsker å bedre forholdet til Pakistan, noe han blant annet markerte ved å besøke Islamabad i forrige måned. Ingenting tyder imidlertid på at han ennå har stanset støtten til Tehreek-e-Taliban.

– Dette er et regionalt spill, konstaterer Lurås.

Selv om afghansk etterretning stanser støtten til Taliban i nabolandet, er det slett ikke sikkert at India vil gjøre det, sier han.

– India er tungt inne i Afghanistan og har blant annet opprettet en rekke konsulater øst i landet. Disse konsulatene er bemannet av etterretningspersonell, som er i tett kontakt med pakistansk Taliban, sier Lurås.